Сушені фрукти або ягоди – джерело вітамінів та мікроелементів. Вживання сухофруктів сприяє зміцненню імунітету, покращення стану шкіри, волосся.
Читати також Сезонні продукти березня: чим краще харчуватись цього місяця
Фініки містять безліч вітамінів А, В, Е, кальцій, магній, фосфор, залізо, селен. Вживання сухофруктів покращує імунітет, роботу серцево-судинної системи. У фініках – 280 калорій на 100 грамів.
Курага – сушені абрикоси без кісточок, що містять вітамін В5, фосфор, калій, каротин. Курага допомагає спалювати жир, зміцнює роботу серця. На 100 грамів – 240 калорій.
Родзинки багаті вітамінами В1, В2, А, кальцій, магній. Сушений виноград вживають для зміцнення роботи нервової системи, серцево-судинної системи, нормалізує тиск.
Інжир очищує кишківник, нормалізує роботу щитовидної залози. 249 калорій на 100 грамів.
Чорнослив – природний антиоксидант. Нормалізує тиск, роботу кишково-шлункового тракту, нирок та печінки. У сушених плодах слив 264 калорій на 100 грамів.
Фініки, родзинки/ Фото Рexels
– шкода та користь сухофруктів
Під час сушіння із фруктів випаровується вода, а цукор залишається. Сушені фрукти висококалорійні. Тому варто вживати сухофрукти у помірних кількостях. Не більше 2-4 штук різних видів на день.
Не можна вживати сухофрукти особам, у яких алергія на фрукти, цукровий діабет та проблеми з кишково-шлунковим трактом та вагітним. Найкраще проконсультуватися з лікарем.
– як обирати сухофрукти
Сухофрукти можуть оброблятися хімічними речовинами і мати "привабливий" блиск. При купівлі сухофруктів звертайте увагу на напис "біопродукція", які висушені природнім шляхом. Обов'язково перед вживанням сухофрукти залийте окропом і ретельно промийте.
В кулінарії використовують сухофрукти у приготуванні каші на сніданки, випічки, тортів.