Яловичина – це не тільки стейки та бургери, це перш за все благородне і цінне м'ясо. В Україні приготування ростбіфу ще не здобуло очікуваної популярності, проте багатьом ця страва відома із голлівудських фільмів. Ростбіф є фірмовою національною стравою Англії й має культурне значення для цієї країни. Культ ростбіфа зародився у 17 – 18 столітті, про нього тут написані балади, його подають у найкращих ресторанах.

Актуально Легко, швидко й зі смаком: топ-3 незвичні страви з курки, що полонять усю родину

Ростбіф зовсім не вимогливий – це страва, яка складається всього лиш з кількох інгредієнтів. Також у неї дуже простий метод термічної обробки: м'ясо спочатку обсмажують, а потім запікають при помірній температурі.

Рецепт святкового ростбіфа

Час: 12 годин + 1,5 години
Порцій: 4

Чудова страва для святкового обіду / Фото інстаграм cooking by olga

Інгредієнти:

  • 1 кілограм яловичої вирізки;
  • 1/2 столової ложки кухонної солі;
  • 1/2 столової ложки меленого чорного перцю;
  • 1 чайна ложка свіжого нарізаного розмарину;
  • 1 чайна ложка часникового порошку.

Для соусу:

  • 2 жовтки;
  • 3 чайні ложки гірчиці в зернах;
  • сік половини лимона;
  • 50 мілілітрів оливкової олії;
  • сіль, перець до смаку;
  • цукор за бажанням.

Приготування:

  1. Яловичу вирізку слід ретельно промити та промокнути паперовими рушниками.
  2. Перетягніть м’ясо шпагатом.
  3. У окремій мисці невеликого розміру змішайте всі спеції.
  4. Натріть ними м’ясо та залиште маринуватися у холодильнику, бажано на цілу ніч.
  5. Дістаньте яловичину із холодильника та обжарте її з усіх боків на добре розігрітій пательні. На м’ясі повинна утворитися апетитна скоринка.
  6. Викладаємо м’ясо в форму для запікання і ставимо у попередньо розігріту до 170 градусів духовку.
  7. Ростбіф слід випікати 45 – 50 хвилин або поки температура м'яса в самій товстій частині не досягне 57 – 70 градусів за Цельсієм.
  8. Час приготування варіюється у залежності від бажаного ступеня прожарювання: rare – 57°C, medium rare – 62°C, medium – 70°C.
  9. Цю страву можна їсти як гарячою, так і охолодженою.

Соус:

  1. Збиваємо гірчицю з жовтками і лимонним соком, додаємо сіль і перець, за бажанням цукор.
  2. Поступово вливаємо у соус оливкову олію та не перестаємо помішувати.
  3. Коли соус загусне, його можна подавати до страви.

Смачного!

Текст публікації cooking by olga:

Ростбіф

Інгредієнти:

1кг. яловичини без кісток (яловичої вирізки)
1/2 столової ложки кухонної солі (або гімалайської солі)
1/2 столової ложки меленого чорного перцю
1 чайна ложка свіжого нарізаного розмарину( можна замінити спецією сухих трав, які подобаються)
1 чайна ложка часникового порошку
Для соусу:
2 жовтка
3 чайні ложки гірчиці в зернах( я взяла 2 американської і одну з зернах діжонську)
Сік половини лимона
50мл. оливкової олії
Сіль, перець за смаком
Цукор за бажанням( мені подобається, коли є солодкий присмак)

Спосіб приготування:
Яловичу вирізку промийте, ретельно промокніть паперовими рушниками, забравши майже всю вологу. Перетягніть шпагатом. У невеликій мисці змішайте всі спеції. Отриманою сумішшю ретельно натріть яловичу вирізку з усіх боків. Покласти маринуватись на ніч в холодильник. Наступного дня дістаньте вирізку із холодильника, видаліть харчову плівку. Розігрійте духовку до 170 С. Поки вона розігрівається, візьмемо сковороду, розігрійте пару ложок оливкової чи соняшникової олії. На сильному вогні обсмажте м’ясо з усіх боків до утворення рум'яної скоринки (приблизно близько хвилини з кожного боку). Викладаємо м’ясо в форму для запікання, можна сковороду, якщо вона підходить для запікання в духовці розігріту до 170 С і випікайте м'ясо протягом 45-50 хвилин або поки температура м'яса в самій товстій частині не досягне 57-70 С (залежно від бажаного ступеня прожарювання: rare - 57 C, medium rare - 62 C, medium – 70 C). Я готувала 50хв, так як мені подобається прожарка medium rare. Після закінчення випікання дістаємо ростбіф, його можна їсти відразу або охолодженим.
Спочатку збиваємо віночком гірчицю з жовтками і лимонним соком, добавляємо сіль і перець( можна трошки цукру) потім акуратно починаємо вливати оливкову олію, не перестаючи збивати. Як тільки соус загусне, можна застосовувати його за призначенням! Смачного!