Споживати сало одними з перших стали жителі Італії. Дешевим та поживним лардо – стравою зі свинячого жиру, солі та спецій – тут годували рабів ще три тисячі років тому. Згодом зріле, добре просолене сало припало до смаку й аристократам. А сьогодні це дорогий смаколик, який засолюють у спеціальних ємкостях із каррарського мармуру.

Цікаво Незабутній пікнік у Харкові: ТОП-6 локацій, де можна посмажити шашлик

Згадки про споживання сала нашими пращурами є в "Руській правді" та інших уставних грамотах часів Київської Русі. За однією із версій, русичі прийняли християнство тому, що юдейська віра забороняє їсти свинину, а магометанська – ще й пити вино, а князь Володимир не був готовий до таких гастрономічних жертв.

Старовинний продукт / Фото unsplash

У податкових списках ХVI століття є записи про значну кількість свиней, яких тримали селяни галицької частини Гуцульщини. Їх приганяли на відгодівлю горіхами у букові ліси.

Сало і здоров’я

Крайні дослідження біологів і медиків спростовують міф про шкідливість сала. Вони доводять, що помірне його вживання корисне навіть для хворих на шлунково-печінкові розлади.

У салі міститься арахідонова кислота, яка бере участь у холестериновому обміні, знижуючи рівень холестерину в крові. Вживання сала широко розповсюджене у народній медицині. Його використовують при зубних болях та як засіб від кашлю. Особливо цінне сало при похміллі, воно добре виводить токсини й радіонукліди з організму.

Сало – цінний продукт / Фото unsplash

Цікаві факти

  • Українці – не найбільші салоїди. Згідно зі статистичними даними ООН і Євросоюзу, найбільше сала їдять данці.
  • У Луцьку до Євро-2012 виготовили футбольний м'яч, на створення якого пішло майже 600 кілограмів сала.
  • У 2011 році у Львові художник Борис Бергер відкрив перший у світі музей-ресторан "Сало".

Ідеї приготування сала

Сало засолене по-українськи

Шкіру сала ретельно почистити та вимити. Підготовлений продукт обсушуємо паперовим рушником та ріжемо на порційні шматки бажаного розміру. До сала додаємо часник та ретельно натираємо сіллю. Заливаємо сало охолодженим розсолом із лаврового листа та чорного перцю. Посуд закриваємо кришкою і забираємо в прохолодне місце на два дні.

Апетитний рецепт / Фото unsplash

Корисно знати

Різні види сала

  • шпик – солоно-копчене сало;
  • бекон – солоне сало з м’ясними прожилками;
  • смалець – пряжене сало;
  • шкварки – обсмажені маленькі шматочки сала.