Знаючи про ці 7 важливих нюансів, ви завжди робитимете правильний (і, головне, безпечний) вибір.

До теми Чому курятина – незамінний продукт для тих, хто обирає здорове харчування

1. Ціла тушка, чвертка, філе – що краще?

Обираючи м’ясо, ви вже маєте знати, що з нього приготуєте. Із цілої тушки можна приготувати кілька повноцінних страв – і на перше, і на друге. Варто також обміркувати, чи доцільно переплачувати за кістки, хрящі та шкіру, чи потрібен вам жир, адже, наприклад, із філе наваристого бульйону не вийде (зате вийде соковитий шніцель).

За статистикою, у кожного третього українця підвищений артеріальний тиск, а в кожного другого – надлишкова вага, тож споживання насичених жирів слід обмежити хоча б з метою профілактики ожиріння, атеросклерозу та артеріальної гіпертензії. М’ясо птиці містить найменше жирів з усіх видів м’яса, у тому числі насичених жирів, які підвищують рівень "поганого" холестерину в крові.

поживна цінність курятини

Поживна цінність курячого філе ТМ "Наша Ряба" / інфографіка 24 каналу

2. Чи має курка бути запакованою?

Однозначно так – у герметичний РЕТ-лоток чи вакуумну упаковку. Вони захистять м’ясо від впливу навколишнього середовища, у тому числі від бруду та бактерій, а також від обвітрювання, а отже, збережуть свіжість, смак і товарний вигляд курятини.

3. Якщо антибіотики та гормони росту були в кормі птиці, то вони будуть і в м’ясі

Постійне споживання м’яса птиці, що містить антибіотики та гормони росту, може спричинити антибіотикорезистентність організму (стійкість до антибактеріальних препаратів) і гормональні порушення. Та як пересвідчитися, що в курятині немає антибіотиків та гормонів? Ані запах, ані смак, ані зовнішній вигляд м’яса цього вам не скажуть.

А що ж до гормонів, то на великих птахофабриках вирощують бройлерів – спеціально виведену породу курей, які швидко набирають вагу й мають добре розвинену мускулатуру. Це, власне, та птиця, яка потрапляє на полиці магазинів та супермаркетів. Солідні розміри птиці за певний період вирощування забезпечуються генетичними особливостями та спеціально підібраним, збалансованим харчуванням, основу якого становлять зернові культури: пшениця, кукурудза, соя, соняшник тощо. Як бачимо, про жодні гормони росту не йдеться.

Курятина ТМ "Наша Ряба" без антибіотиків

4. Зверніть увагу на органолептику м'яса – вона багато розкаже про якість продукту

  • Поверхня гарного м’яса – без бруду, сміття та слизу, гладка, зволожена, не обвітрена. У м’ясі не має бути значних крововиливів чи згустків крові.
  • У свіжого м’яса птиці характерний колір – рожевий або блідо-рожевий, а шкіра – блідо-жовта з рожевуватим відтінком. Зауважте: філе (грудні м’язи, відділені від грудної кістки) продається без шкірки або ж із нею.
  • Свіже м’ясо – пружне, щільне. Після натискання вм’ятина на ньому не залишається або ж швидко вирівнюється.
  • Природна волога може виділятися з курки, але в незначній кількості.
  • Понюхайте м’ясо – жодних сторонніх чи не характерних для якісного продукту запахів не має бути.
  • При температурі від 0 до +4 градусів охолоджене фасоване м’ясо може зберігатися до 7 днів.

Згідно з результатами незалежної експертизи, проведеної Центром експертиз "ТЕСТ", із шести проаналізованих зразків курячого філе різних виробників в експертів не виникло жодних зауважень до органолептичних властивостей м’яса птиці торговельної марки "Наша Ряба", що є свідченням високої якості цієї продукції.

5. Якщо продукт безпечний та якісний – мають бути документи, які цей факт підтверджують

Вам візуально сподобалась упаковка? Ви чули від знайомих лише хороші відгуки про обрану курятину? Це добре. Але сучасний бізнес прагне бути максимально відкритим. Тож якщо компанія виробляє якісну продукцію, то обов’язково про це розповідає сама.

Пошукайте інформацію про виробника в інтернеті. На якій птахофабриці вирощують та утримують птицю, яка згодом потрапить на ваш стіл? Як організовано процес виробництва? Якщо компанія нічого не приховує – знайдете і фото, і відео, і журналістські матеріали, й опубліковані результати незалежних експертиз та аудитів. А ще – дані про фахівців, які керують виробничим процесом.

Обирайте безпечну продукцію / фото facebook / Nasha.Ryaba

Не пошкодуйте трохи часу, щоб з’ясувати, чи варто довіряти виробникові, адже йдеться про здоров’я – ваше та ваших близьких.

Також виробники на кожну партію продукцію видають сертифікати якості, які на ваше прохання зобов’язаний надати продавець у магазині.

6. Дізнайтеся, чи купують продукцію цього виробника в ЄС та інших країнах

Ідеться про країни, де до експортерів висувають надзвичайно високі вимоги. Наприклад, агрохолдинг "МХП" експортує свою продукцію майже у 80 країн світу.

7. Зверніть увагу на інформативність етикетки

На етикетці обов’язково має бути така інформація про продукт (чітким, розбірливим шрифтом):

  • назва продукту;
  • його вага (деякі виробники зважують курятину разом із тарою, хоча "маса нетто" означає чисту масу продукту, без урахування ваги лотка, плівки та інших пакувальних матеріалів);
  • за наявності алергенів – інформація про них;
  • умови зберігання;
  • термін придатності;
  • адреса виробника.

Без порушення герметичності пакування свіжу охолоджену курятину можна зберігати в холодильнику при температурі від 0 до +4 градусів до закінчення терміну придатності, що зазначено на пакуванні. Але якщо ви вже порушили герметичність упаковки, м’ясо бажано приготувати того ж дня. Визначтеся заздалегідь, що це буде за страва, на скільки порцій. Якщо придбали цілу курячу тушку, з неї можна приготувати чотири повноцінні страви. Зберігати готові страви також слід у холодильнику.

Курятина універсальна основа для багатьох смачних страв / фото shutterstock