Читачі часто запитують Лізу, як правильно розраховувати кількість желатину для десертів залежно від його сили. Також серед питань: "Чому крем не стабілізувався, рідкий або як резина?" Щоб полегшити вам приготування домашньої смакоти, кондитерка поділилася важливими фактами про желатин та його силу.

Читайте також Від зерна до полиці: як в Україні виготовляють якісну курятину й при цьому дбають про довкілля

У своїх рецептах я використовую желатин із силою гелю 200 блум, – зауважує Ліза Глінська.

Зазвичай у магазинах продають желатин із силою гелю від 140 до 180 блум, зрідка –240 блум. Щоб правильно визначати потрібну кількість желатину для десерту, кондитерка підготувала таблицю розрахунку сили гелю.

Що таке блум

Блум – це одиниця виміру, яка була винайдена в 19 столітті. Її назвали на честь французького хіміка і його винаходу геліометра Блума.

Блум вимірює силу, необхідну для загущення желатину та отримання потрібної вам структури та консистенції. Чим більше потрібно сили, тим вище ступінь вимірювання Блума.

Блум
Зразок желатину із зазначеним блумом / Фото Мрія

У разі желатину, чим вище ступінь блума желатину, тим сильніше утворений гель. Він швидко схоплюється, має світлий колір і хороший смак.

Таблиця розподіли сили гелю для желатину

Таблиця
Таблиця зі сторінки Лізи Глінської в інстаграм

Як користуватися таблицею

Щоб правильно користуватися таблицею, помножте вагу желатину, яка вказана в рецепті, на коефіцієнт перерахунку. Так ви отримаєте кількість желатину, який потрібно використати.