Для досвідчених кулінарів гриби є справжнім скарбом. Вони додають неповторних відтінків супам, рагу, соусам та начинкам. Особливо цінним є грибний екстракт, яким вкрай зручно користуватися та додавати грибних ноток найрізноманітнішим стравам.
Читайте також Курка – всьому голова: чому саме це м'ясо має бути у продуктовому кошику
Які гриби обрати
Для екстракту підійдуть будь-які гриби, які непридатні для сушіння, соління чи маринування. Найкраще обирати пошкоджені плоди та ніжки.
Що стосується виду грибів, то найбільш "повний" на смак та запах екстракт вийде з білих грибів та боровиків, але тут вже кожен діє на свій розсуд.
Готуємося до "грибної" зими / Ілюстративне фото Unsplash
Готуємо грибний екстракт: покроковий рецепт
- Спочатку дрібно нарізаємо гриби або перемелюємо їх на м'ясорубці. Потім тушкуємо у невеликій кількості підсоленої води, вона має їх покривати.
- Поволі зливаємо сік в іншу ємність, а до грибів додаємо нову порцію підсоленої води. Повторюємо процедуру доти, доки гриби не перестануть пускати сік.
- Виймаємо гриби з каструлі та добре віджимаємо. Сік, який з них отримали, пропускаємо через марлю або дрібне ситечко. Додаємо його до соку, який зливали до того.
- Переливаємо увесь сік у чисту каструлю та варимо без кришки на повільному вогні, щоб сік набув консистенції сиропу.
- Коли сироп готовий – одразу переливаємо його в ошпарені баночки або пляшечки, бажано маленького розміру для зручності користування. Одразу щільно закриваємо та швидко охолоджуємо, поставивши у ємність з холодною водою.