Тісто на 10 жовтків та оздоблення колосками: паска за перевіреним рецептом від Лілії Цвіт
11 квітня 2024,
23:55
Читать новость на русском
Джерело:
Ютуб Лілія ЦвітВеликдень неможливо уявити без символу світла та домашнього затишку – пухкої та запашної паски. Цей традиційний великодній хліб несе в собі не лише радість святкування, але й глибоке символічне значення.
Приготування паски – це справжнє мистецтво, що передається з покоління в покоління, і кожна господиня має свої секрети та особливі рецепти. Для того, щоб здоба вийшла ідеальною слід знати точну кількість інгредієнтів та як правильно їх додавати.
Цікаво Користь у кожному шматочку: 5 ідей казкових сніданків із морепродуктами
Паска від Лілії Цвіт
- Час: 3 години
- Порцій: 6
Зірка великодніх свят / Фото unsplash
Інгредієнти:для опари:
– 500 мілілітрів молока;
– 100 грамів свіжих дріжджів (30 грамів сухих);
– 3 столових ложки цукру (від загальної кількості);
– 8 столові ложки борошна (від загальної кількості);
для тіста:
– 10 курячих жовтків;
– 100 грамів домашньої сметани;
– 50 грамів смальцю;
– 150 грамів вершкового масла 82%;
– 50 мілілітрів нерафінованої соняшникової олії;
– пів чайної ложки солі;
– 300 грамів цукру;
– 16 грамів ванільного цукру;
– 1450 грамів просіяного борошна;
– пів чайної ложки куркуми;
– цедра одного лимона;
– 1 столова ложка горілки;
– 400 грамів сухофруктів. Друзі вирішили зробити сюрприз і прийшли у гості без попередження? Будьте готові до будь-якої несподіванки разом із ТМ “Водний Світ”. Морепродукти бренду не тільки смачні, а й корисні, адже містять вітаміни, мінерали, Омега-3 та рибний білок. Вони обов’язково припадуть до душі навіть затятим гурманам.
Приготування:
- Молоко кімнатної температури влийте у простору миску, додайте до нього цукор та дріжджі.
- Добре все перемішайте. Після цього введіть 8 столових ложок борошна і знову ретельно перемішайте.
- Закрийте миску плівкою для зберігання їжі або чистим рушником та залишіть у теплому місці на щонайменше пів години.
- У іншій мисці змішайте до однорідності м'яке вершкове масло, розтоплений смалець, сметану, жовтки, цукор, ванільний цукор і щіпку солі, збиваючи міксером до того моменту, поки цукор не розчиниться.
- Цю суміш з жовтків додайте до піднятої опари, а потім поступово, у три прийоми, вмішуйте борошно, вимішуючи тісто.
- Поверхню для замісу злегка змастіть олією, викладіть на неї тісто і замішуйте впродовж 15 хвилин, час від часу додаючи трохи олії.
- Готове тісто знову помістіть у миску, прикрийте плівкою і залишіть до двох годин, щоб воно піднялося.
- Змастіть руки олією, промніть тісто, додайте в нього горілку, цедру лимона і запарені сухофрукти з двома столовими ложками борошна. Завдяки цьому трюку зникне зайва волога.
- Замісіть тісто з сухофруктами до рівномірності і знову накрийте миску плівкою.
- Дайте тісту піднятися ще раз у теплі на одну годину, змащуючи верх олією.
- Ще раз обімніть тісто, підготуйте форми для випічки, викладіть тісто, заповнивши їх на одну третину.
- За бажанням можете прикрасити верх паски фігурками з тіста.
- Коли паски піднімуться втричі, змастіть їхній верх жовтком і поставте в духовку, попередньо розігріту до 160 градусів. Маленькі паски печіть близько 30 хвилин, великі – до години.