Шеф-кухар ресторану Lucky, суддя кулінарного проєкту "Мастер Шеф" та "Мастер Шеф. Професіонали" Володимир Ярославський поділився секретами приготування справжнього стейка на своїй сторінці в інстаграм.
Читайте також Як правильно обсмажити качине філе на сковорідці – поради Володимира Ярославського
Шеф-кухар назвав основні умови приготування стейка, від вибору м'яса до температури, яка повинна бути в середині м'яса відповідно до обраної вами прожарки. Отож, гайда вчитись та готувати разом!
Як правильно готувати стейк вдома
- Обирайте для стейка спеціальне м'ясо, зазвичай це суха чи волога витримка та порода. Володимир Ярославський зазначив, що найчастіше її називають – мармурове м'ясо.
- Правильний стейк нарізаний завтовшки 2,5-3,5 см.
- Заздалегідь дістаньте м'ясо з холодильника перед приготуванням, найкраще за годину до смаження.
- Прожарку кожен обирає відповідно до його смаків, але шеф-кухар радить обирати Medium або Medium rare.
- Не соліть м'ясо одразу, спеції потрібно додавати на друге смаження, інакше ваш стейк буде виділяти багато соку.
- Обов'язково готуйте стейк вдома на розігрітій сковорідці з олією. Обсмажуйте м'ясо з обох сторін по 2 рази до рум'яної скоринки.
- Після першого етапу приготування стейка перекладіть м'ясо на дерев'яну дошку з фольгою, загорніть його в неї та відкладіть на 10-15 хвилин, щоб соки рівномірно розійшлись по стейку.
- Знову розігрійте сковорідку, викладіть м'ясо та вже сміло можете додавати трави та спеції. Знову доводимо стейк до золотистої скоринки.
Шеф-кухар наголосив, що правильно приготований стейк не "тече" по тарілці, тобто всі соки залишаються в м'ясі.
Читайте також Як приготувати стейк Томогавк – рецепт переможця "Мастер Шеф" 9 Сергія Денисова
Температура всередині стейка згідно зі спостереженнями шеф-кухаря Володимира Ярославського, згідно з обраною вами прожаркою повинна бути такою:
Володимир Ярославський, як шеф-кухар не рекомендує останні дві прожарки, зазначає, що краще вже готувати тушковане м'ясо. Але, якщо ви вживаєте тільки добре приготоване м'ясо – ці прожарки вам підійдуть ідеально.
Ступені просмажки стейка/Інфографіка Смачно 24