І без грама цукру: як наші бабусі робили варення довгого зберігання
Колись цукор був дефіцитним продуктом, тому його згадка в рецептах була рідкістю. Проте наші бабусі навіть в таких умовах вміли зробити смачне варення, яке могло зберігатися дуже довго.
Смачне варення – це одна з найбільш яскравих кулінарних особливостей попередніх поколінь. Нашим бабусям не потрібен був цукор, аби забезпечити тривале зберігання цього смаколика.
Читайте також Гарна ідея для вечері: як смачно приготувати куряче філе
Як зробити варення без цукру
Цей спосіб перевірений поколіннями. Беремо чисті та сухі ягоди (чорниці, полуниці, суниці, малини чи смородини) та розтираємо їх до стану кашки. Додаємо мед у тій кількості, що і ягід, та ретельно перемішуємо.
Отриману суміш перекладаємо у діжку чи глечик, обв'язуємо тканиною та залишаємо зберігатися у прохолодному місці. Ось і все – жодної пастеризації чи маніпуляцій з ключем!
Неймовірна насолода / Фото Pixabay
Також ягоди та фрукти можна трішки поварити разом з медом та закрити у звичний спосіб. Цей спосіб підійде для тих, в кого немає можливості поставити варення у прохолодне місце на тривалий час.