Маринадів для шашлику існує просто безліч. Однак коли не хочеться помилитися, варто скористатися перевіреними універсальними рецептами, з якими в кожного вийде чудовий результат.

Цікаво Просто, вишукано та смачно: салат з буряка, який претендує на шедевр

Яку основу обрати

Шашлик повинен бути ніжним, і для досягнення цього ефекту є багато можливостей: мінеральна вода, кефір, йогурт, сметана, майонез, томатний сік, цитрусові соки або вино. До речі, останнє дуже активно використовують шеф-кухарі з Франції.

Також можна додати трішки кислоти, наприклад, оцет, лимонний сік або інші кислі продукти. Вони зроблять процес розм'якшення м'яса ще більш ефективним.

Скільки часу треба маринувати м'ясо:

  • курка – 1 – 2 години;
  • свинина – 2 – 4 години;
  • телятина 4 – 6 годин;
  • яловичина 6 – 8 годин.

Також варто пам'ятати, що маринувати шашлик найкраще в алюмінієвому посуді, тоді про жодне окислення навіть не йтиме мова.