Укр Рус
4 грудня, 20:40
2

У яку воду класти яйця під час варіння: не всі досвідчені господині відповідають правильно

Основні тези
  • Яйця слід класти у киплячу воду для контролю часу приготування та температури; час варіння залежить від розміру яйця.
  • Щоб уникнути тріскання яєць, їх варто залишити на 30 хвилин при кімнатній температурі та додати чайну ложку оцту у воду.

Звичайне варіння яєць інколи перетворюється на маленьку кулінарну загадку – скільки часу і як їх варити? Чи справді важливо, у яку воду їх класти?

Варене яйце може бути і швидким перекусом або частиною багатьох страв, тож важливо знати, як зварити його правильно, зазначає 24 Канал з посиланням на Kukbuk. Спосіб варіння безпосередньо впливає на результат. 

Цікаво Мінімум інгредієнтів і максимум смаку: салат-намазка, який завжди варто мати під рукою 

Як варити яйця? 

Яйця найкраще класти у киплячу воду, оскільки це дає контроль над часом приготування та температурою. Якщо ви помістите яйця в холодну воду, температура поступово підвищуватиметься, доки не досягне точки кипіння. 

Швидкість цього підвищення та час, який яйця проведуть при різних температурах, значно відрізнятимуться. Тут матимуть значення кілька факторів: кількість яєць, потужність конфорки, кількість води та розмір каструлі. 

Чудовий додаток до страв / Фото unsplash

Щоб зварити яйце не на круто, важливо знати його розмір: 

  • малі – 3,5 хвилини;
  • середні – 4 хвилини,
  • великі – 5 хвилин. 

Якщо ви не впевнені, велике яйце чи мале, варіть його в середньому 4 хвилини. Яйця круто слід варити 8 хвилин. Їх не слід варити довше 10 хвилин, оскільки після цього часу їхня харчова цінність втрачається. 

Після закінчення часу вийміть яйця з окропу та промийте одразу їх під холодною водою, щоб зупинити процес приготування. 

Чому яйця тріскають? 

Зазвичай це трапляється через різкий перепад температури, тому рекомендується вийняти їх з холодильника приблизно за 30 хвилин, пише Home. Так вдасться максимально знизити ризик тріскання. 

Також у воду можна додати чайну ложку оцту. Тоді навіть якщо шкаралупа трісне, вміст не встигне витекти, оскільки білок одразу застигне.

Які секрети ще стануть у пригоді?