У Маріуполі встановлять 3 скульптури, присвячені національним стравам. Як зазначили автори ідеї, головна мета – показати етнічне різнобарв'я Маріуполя і Приазов'я на простих прикладах місцевої кухні. Також пам'ятки стануть новими точками на маршрутах туристів.

Читайте також Готуємо курячі крильця на вечерю: три рецепти за 20 хвилин

Подібні інціативи вже реалізовані в декількох містах України. Наприклад, у Полтавській області є пам'ятник галушкам та вареникам, а Бердянськ може похизуватися "Бичком-годувальником".

Мініскульптура варення у Києві / Фото yuliabevzenko.com

На мою думку, це вдалий приклад, який може просто пояснити складне. Так, Приазов'я – багатокультурний регіон, але зрозуміти це можна не тільки за рахунок історичних фактів,
– вважає автор ідеї Ісидор Бадасен.

Наразі для трьох скульптур є три варіанти страв:

  • чебурек;
  • псалтир – обрядовий хліб приазовських греків;
  • борщ з кількою.

Варіанти не остаточні, страви-переможці будуть обиратися за допомогою голосування на офіційних сайтах міста та сторінках у фейсбук. Заявки із пропозиціями страв для скульптур будуть приймати до 15 лютого. На реалізацію проєкту буде виділено 96 тисяч гривень, по 32 тисячі на скульптуру.