Нутриціологиня Ольга Дорош опублікувала на своїй сторінці в інстаграм, які продукти варто включити до свого раціону.
Читайте також Сезонні продукти січня: чим краще харчуватись зимою
Згідно рекомендацій з харчування на (2020-2025) в щоденному раціоні має бути 85% високої нутрітивної цінності таких груп продуктів:
- овочі та фрукти – зелень, ягоди, зелений горошок, спаржа, стручкова квасоля, гриби;
- білкові продукти – м'ясо, риба, морепродукти, яйця, молочні продукти;
- жири – олії, насіння, горіхи, риба, жовтки, молочні продукти;
- зернові – цільні крупи;
- бобові – квасоля, нут, сочевиця.
Овочі
Продукти, які варто обмежити:
- додані цукри – цукор, мед, соки, фреші;
- сіль;
- оброблене м'ясо – бекон, ковбасні вироби;
- продукти з низькою нутрієтивною цінністю – рафіновані продукти;
- насичені жири (включно кокосову олію), транс-жири.
Важливо отримувати задоволення від іжі (цефальна або мозкова фаза іжі), яка має бути для нас смачною, тоді – здорове харчування і здорова харчова поведінка. Спробуйте шукати смачні рецепти для себе, поєднання, зрештою – краще не їсти продукт, що викликає відразу
Варто зазначити в здоровому раціоні повинні бути продукти багаті кальцієм, залізом, харчовими волокнами та вітаміном Д.
Приклад порцій/instagram.com/olhadorosh
Крім того, варто використовувати метод тарілки для контролю порцій і збалансованого раціону.