Нутриціологиня Ольга Дорош опублікувала на своїй сторінці в інстаграм, які продукти варто включити до свого раціону.

Читайте також Сезонні продукти січня: чим краще харчуватись зимою

Згідно рекомендацій з харчування на (2020-2025) в щоденному раціоні має бути 85% високої нутрітивної цінності таких груп продуктів:

  • овочі та фрукти – зелень, ягоди, зелений горошок, спаржа, стручкова квасоля, гриби;
  • білкові продукти – м'ясо, риба, морепродукти, яйця, молочні продукти;
  • жири – олії, насіння, горіхи, риба, жовтки, молочні продукти;
  • зернові – цільні крупи;
  • бобові – квасоля, нут, сочевиця.

Овочі

Продукти, які варто обмежити:

  • додані цукри – цукор, мед, соки, фреші;
  • сіль;
  • оброблене м'ясо – бекон, ковбасні вироби;
  • продукти з низькою нутрієтивною цінністю – рафіновані продукти;
  • насичені жири (включно кокосову олію), транс-жири.

Важливо отримувати задоволення від іжі (цефальна або мозкова фаза іжі), яка має бути для нас смачною, тоді – здорове харчування і здорова харчова поведінка. Спробуйте шукати смачні рецепти для себе, поєднання, зрештою – краще не їсти продукт, що викликає відразу

Варто зазначити в здоровому раціоні повинні бути продукти багаті кальцієм, залізом, харчовими волокнами та вітаміном Д.

Приклад порцій/instagram.com/olhadorosh

Крім того, варто використовувати метод тарілки для контролю порцій і збалансованого раціону.