Коли наші предки почали готували холодець – достеменно невідомо. Либонь, ще за часів Київській Русі. Застиглий навар із м'ясом зберігався довше, ніж звичайна юшка, а смакував – надзвичайно.

Вам сподобається Що на столах у знаменитостей: якого раціону дотримуються голлівудські актори

У холодну пору року холодець варили доволі часто. Хоча повсякденною страву назвати не можна: зазвичай її подавали на релігійні та родинні свята. Існує ця традиція й нині.

5 секретів ідеального холодцю

А тепер розберімо докладніше принципи та секрети приготування страви.

1) З якого м'яса виходить найкращий холодець

Досвідчені господині знають: для правильного холодцю не потрібен желатин. Секрет – у колагені, що у великій кількості виділяється під час термічної обробки зі сполучних тканин: кісток, хрящів, сухожиль. Саме завдяки колагену м'ясний бульйон, охолоджуючись, загусає. Найбільше цього білка – у тканинах дорослих тварин. Тож, наприклад, замість телятини для холодцю краще взяти яловичину, а замість молодої курки – більш зрілу.

Звичайно, ідеально, якщо птиця – домашня. Але це лише в тому разі, якщо її годували якісним кормом, вона росла на вільному вигулі й узагалі не хворіла. Якщо ж продавець не може дати вам таких гарантій, краще віддати перевагу перевіреному виробникові. Наприклад, можна придбати готовий набір для холодцю з півня від ТМ "Курка по-домашньому". Птицю вирощують без антибіотиків близько 1 року на спеціальних зернових кормах.

Переваги набору для холодцю з півня:

  • За кулінарними властивостями червоне м'ясо півня відрізняється від м'яса звичайних бройлерів більшою щільністю.
  • У раціоні птиці, що вирощується для ТМ "Курка по-домашньому", – добірні зернові корми.
  • Страви з неї мають більш насичений смак та аромат.
  • Ця птиця – ідеальна основа для приготування холодцю.
  • До набору входять 3 крила, 1 гомілка та половина філе, уже готові до термічної обробки.

2) Як зварити насичений та прозорий бульйон

Перш ніж відправити м'ясо варитися, його ретельно миють і залишають у воді щонайменше на одну, а краще – на кілька годин.

Вимочене м'ясо перекладають до каструлі, заливають холодною водою, доводять до кипіння та варять кілька хвилин, поки на поверхні не з'явиться піна. Після цього каламутний навар зливають, м'ясо в каструлі як слід промивають і заливають новою водою. Це робиться для того, щоб холодець вийшов нежирним та прозорим. Для цього ж не забувають збирати піну, що утворюється в процесі варіння.

Що довше варитиметься м'ясо, то насиченішим і густішим буде холодець.

Ви обрали правильне м'ясо для холодцю, але бульйон однаково погано застигає? Так може статися з двох причин: або ви від початку додали забагато води, або ж доливали її в процесі приготування. Виправити ситуацію можна, ще трохи поваривши холодець (щоб випарувалася зайва рідина) або ж додавши желатин.

3) Коли закладати овочі та спеції

Апетитна страва на родинні свята / Фото Shutterstock

Овочі додають до бульйону приблизно за 2 години до готовності, спеції – за 40 хвилин. Утім, якщо вам до вподоби насичений аромат прянощів, можете додати їх до м'яса відразу після заміни води. Якщо хочете отримати рівномірно золотавий бульйон, покладіть у нього варитися цибулю в лушпинні. А от моркву можете почистити: шкірка не додасть бульйону ні смаку, ані кольору.

4) Коли солити холодець

Солять холодець буквально перед тим, як зняти його з плити, і так, щоб бульйон здавався трохи пересоленим. У процесі застигання смак вирівняється. Якщо додати менше солі, то після застигання холодець може виявитися недосоленим.
Часто готовий бульйон присмачують подрібненим часником і залишають настоятися на пів години. Після цього овочі та м'ясо з бульйону виймають, а навар проціджують.

5) Як прикрасити холодець

Щоб зробити холодець святковішим, прикрасьте його кружальцями вареної моркви, половинками варених перепелиних яєць, листям петрушки, зеленим горошком або кукурудзою.

Надзвичайно апетитно / Фото Shutterstock

Оформлюючи холодець, відправляйте інгредієнти до форми так, як вам подобається. Наприклад, викладіть на дно овочі, на них – м'ясо й залийте все бульйоном. Або ж навпаки: спершу м'ясо, а вже на нього – овочі.

Готову страву зберігають у холодильнику.

От ми й розкрили всі секрети ідеального холодцю. Час його приготувати!

Холодець по-домашньому

Рецепт холодцю по-домашньому / Фото Shutterstock

Приготування:

  1. Ретельно промиваємо птицю. Перекладаємо її до каструлі, заливаємо водою так, щоб вона повністю вкрила м'ясо. Ставимо каструлю на середній вогонь і варимо після закипання близько 15 хвилин, доки на поверхні не з'явиться піна.
  2. Знімаємо м'ясо з вогню, зливаємо воду й ретельно промиваємо його та каструлю.
  3. Додаємо до каструлі з м'ясом лавровий лист, чорний перець горошком і заливаємо водою: вона має вкривати продукти приблизно на 5 сантиметрів.
  4. Накриваємо кришкою й ставимо на середній вогонь. Коли вода закипить, знімаємо кришку, зменшуємо вогонь до повільного і варимо бульйон 3 години, періодично збираючи піну.
  5. Овочі чистимо від шкірки. Головку часнику та цибулину (можна в лушпинні) розрізаємо навпіл.
  6. Додаємо всі овочі до птиці й варимо ще близько 2 годин.
  7. Після цього вимикаємо плиту, солимо бульйон і даємо йому трохи охолонути.
  8. Дістаємо птицю з бульйону, нарізаємо м'ясо і перекладаємо до форми для холодцю.
  9. Бульйон проціджуємо й заливаємо ним м'ясо у формі.
  10. Даємо страві повністю остигнути за кімнатної температури, після чого ставимо її до холодильника на 2 – 4 години.
  11. Застиглий холодець подаємо, прикрасивши зеленню петрушки.

Смачного!