Батат або солодка картопля походить з Центральної Америки, але 80% всього батату світу вирощується в Китаї. Існує понад 6000 сортів. Цей коренеплід буває жовтий, білий, фіолетовий, червоний та помаранчевий.
Читайте також Як приготувати батат: домашній рецепт
– історія походження
Першими у світі батат спробували члени експедиції Колумба. Цей овоч культивується вже понад 5000 років.
– користь
Батат своїм складом схожий до картоплі, але багатший на вуглеводи (до 30 %) та цукри (2-6 %), 72 % крохмалю. У бататі міститься стільки вітаміну А, як у 23 чашках броколі.
У 100 грамів – 85,8 калорії.
Унікальне джерело калію, який відповідає за вироблення гормонів радості, зміцнює імунітет, а також допомагає підтримувати бадьорість, енергійність.
Запечений батат/ Фото Рexels
– гастрономічне застосування
Картоплю запікають, смажать, варять, готують супи-пюре, чипси, фрі, використовують у випічці, консервують, переробляють на крохмаль, патоку.