Прозорий, солодкий сік збирають зі стовбурів берези. Зазвичай це відбувається у період весняного сокоруху (від середини березня до середини квітня). Для збору соку важливо обирати екологічне місце, наприклад, у гаях, але не поблизу доріг, бо дерева можуть вбирати шкідливі речовини з повітря. З одного невеликого дерева можна зібрати від 3 до 7 літрів соку.
Читайте також Як зробити квас із березового соку: домашній рецепт
Свіжий березовий сік можна зберігати в холодильнику не більше 2 діб без спеціальної обробки, а потім він втрачає свої корисні властивості. Вживати можна не більше однієї склянки на день.
– користь соку
Сік берези містить багато мікроелементів, серед яких залізо, кальцій, калій, магній, а також глюкозу, дубильні речовини, органічні кислоти.
Вживання напою зміцнює імунну систему організму, додає бадьорості, тонусу, очищує від токсинів, покращує обмінні процеси в організмі.
– протипоказання вживання березового соку
Не можна вживати сік у великих кількостях, а також дітям, особам у яких алергія, особливо на березовий пилок, при сечокам'яній хворобі, каменях в нирках. Найкраще проконсультуватися з лікарем.
Лимонад з апельсином/ Фото Pexels
– застосування в кулінарії
З березового соку готують лимонади, квас, компоти та консервують з додаванням цитрусових, різноманітних ягід та сухофруктів.