Другий Святий вечір ще іменують "Голодна кутя", адже їжу не можна вживати до того моменту, поки не вип'єте освячену у храмі воду. Однак, крім цього, є ще ряд речей, які заборонено робити на Голодну кутю. Які саме – дізнайтеся у матеріалі 24 Каналу.

Цікаво В якому порядку потрібно класти овочі: простий рецепт пісного борщу на Другий Святвечір

Старовинні традиції

Трапеза на Другий Святвечір має розпочинатися із молитви, каже заступник директора Музею народної архітектури та побуту Сергій Ципишев.

Святвечірня трапеза напередодні Водохреща розпочиналася із молитви і споживання тієї води, яка освячувалася 18 січня. Обов’язковими атрибутами, які були присутні на столі, був той же ж дідух, адже його вимолочували вже після Водохреща, після 20 січня. Вимолочували діти переважно, а зібране зерно зберігали і додавали до зерна, яке йшло на посів,
– зазначає науковець.

Коли на дворі темно, родина має винести із дому дідуха й спалити його в садку, або в іншому місці. Такий ритуал відображає прощання з холодами та морозом.

Що не можна їсти

Після захожу сонця всі збиралися за святковим, проте скромним столом. Головна страва – голодна кутя (приготовлена без інгредієнтів тваринного походження), всі інші страви мають бути також пісними. Перед вечерею віряни обов'язково моляться і випивають келих води, освяченої в церкві.

Страв у цей вечір можна приготувати менше, ніж 12. Їх має бути непарна кількість. У деяких регіонах печуть спеціальний хліб на вечерю.

Після вечері, не потрібно забирати всі страви, дещо залишали для померлих предків. А частину віддати домашнім тваринам, вареники — собакам, а кутю — курям, щоб вони добре несли яйця.