У перекладі з англійської finger food дослівно перекладається "їжа пальцями". Це не просто забаганка, а цілий напрямок у культурі харчування. 24 Канал розповідає про історію виникнення фінгер фуд, правила споживання такої їжі та про те, які страви чудово доповнять час у компанії родини або друзів.

Читайте також Коли гості на порозі: 3 варіанти страв із курочки для великих компаній

Що ж таке фінгер фуд

Загалом в ідеї їсти руками немає нічого дивного, адже саме так люди споживали їжу у давні часи. У багатьох країнах ще й досі їдять національні страви без виделок, ложок чи інших допоміжних засобів. Зокрема, така традиція харчування досі є цілком звичною справою в країнах Африки, Азії та на Близькому Сході. Наприклад, індійці переконані, що столове приладдя може лише зіпсувати смак готової страви.

Водночас прихильники фінгер фуд культури наголошують, що їсти руками – це не тільки зручно, але й корисно для здоров'я, оскільки брати їжу руками набагато природніше, аніж виделкою. Крім цього, такий спосіб дозволить ще більше насолодитися частуванням, оскільки будуть залучені всі органи чуття. Адже зазвичай ми бачимо гарну їжу, відчуваємо її апетитний запах та куштуємо її на смак. А у випадку споживання руками можна ще й відчути температуру та текстуру страви.

Історія фінгер фуд – від французьких канапе до вечірок у США

Існують різні теорії походження культури їсти певні страви руками. Велику роль у цьому відіграли французи, які у середині XIX століття почали подавати канапе – шматочки нарізаного хліба з рибою або м’ясом.

Американці ж дотримуються версії, що справжня культура фінгер фуд зародилася в середині 20-х років XX століття у США, у часи дії "сухого" закону. З введенням заборони на алкоголь в країні відкрилося багато підпільних закладів, де любителі розваг проводили час за міцними напоями. У таких місцях відвідувачам подавали легкі страви – від солоних горішків до нагетсів чи бутербродів.

Фінгер фуд популярний в усьому світі / Фото Shutterstock

Водночас у цей час набули популярності коктейльні вечірки вдома, де господарі частували гостей курячими стріпсами, різноманітними закусками, а також солодощами. Такі страви обов'язково мали бути невеликими, аби їх можна було взяти в руку та смакувати будь-де. Таким чином гості були не прив’язані до столу і могли переміщатися по кімнаті, спілкуючись з друзями та знайомими та насолоджуючись стравами.

З часом фінгер фуд став однією з основ кулінарної традиції у багатьох країнах. Культура їсти певні страви руками здобула ще більшої популярності у XX столітті з появою фастфуду та смачних напівфабрикатів.

Тож зараз фінгер фуд є невіддільною частиною як офіційних прийомів та урочистих заходів, так і домашніх вечірок чи виїздів на природу. У залежності від приводу це можуть бути як легкі закуски, так і ситніші наїдки на кшталт різноманітної випічки чи вуличної їжі. Велика перевага таких страв у тому, що ними просто насолоджуватися, де б ви не перебували. І при цьому не потрібні ніякі столові прибори.

Нагетси – ідеальний фінгер фуд для пікніка / Фото Shutterstock

Фінгер фуд можна готувати і вдома

Фінгер фуд може бути і корисним, адже приготувати ці смачні страви цілком можливо й вдома. Чудовим варіантом стануть курячі нагетси та стріпси від ТМ "Легко!". Бренд пропонує заморожені курячі продукти, які смачно їсти руками у великій компанії рідних чи друзів.

Курячі нагетси з сиром – ідеальна страва як на щодень, так і для великої компанії / Фото ТМ "Легко!"

Такі страви можуть стати родзинкою вечора. Наприклад, під час посиденьок за настільними іграми. При цьому можна обрати різні варіанти розваг – у залежності від віку учасників, зокрема:

  • Аліас (Alias) – настільна командна гра, в якій треба максимально швидко пояснити задані слова, не використовуючи при цьому однокореневі. Можна ділитися на команди або грати по черзі, насолоджуючись самим процесом. Гра підходить як для дорослих, так і для дітей, адже добре розширює словниковий запас.

  • Діксіт (Dixit) – настільна гра на уяву, асоціативне мислення та розвиток мови, над всіма виданнями якої працюють відомі сучасні художники та психологи. Вона більше підійде для дорослих членів родини та дітей старшого віку.

  • Дженга (Башта). З дерев'яних блоків будується башта, а далі гравці почергово дістають блоки з основи вежі й кладуть їх нагору, роблячи вежу все вищою і менш стійкою. Гра потребує певної спритності, аби не завалити конструкцію.

Настільні ігри дозволять відволіктися від буденних справ та поринути в атмосферу доброго суперництва. А гарний час у приємній компанії чудово доповнять курячі нагетси та стріпси, які можна їсти, не відриваючись від розваг.

Готувати курячі стріпси Легко! / Фото ТМ "Легко!"

Або ж ви можете запросити велику компанію друзів на перегляд спортивного матчу чи цікавого фільму. При цьому насолоджуватися частуванням можна просто на дивані перед екраном телевізора.

Як приготувати курячі нагетси та стріпси від ТМ "Легко!"

Приготувати фінгер фуд для великої компанії можна без жодних зусиль, навіть якщо ідея сімейного вечора чи зустрічі з друзями виникла спонтанно. Адже запікання курячих нагетсів та стріпсів від ТМ "Легко!" займе не більше 5 хвилин. Достатньо відкрити упаковку і розігріти заморожені страви. Зробити це можна 2 способами.

  1. У духовці. Для цього розігріваємо духовку до 200ºС. Викладаємо на деко нагетси та стріпси. Випікаємо їх упродовж 5 хвилин при температурі 180ºС.
  2. На пательні. Обсмажуємо нагетси та стріпси потрібно з обох сторін упродовж 5 хвилини.

І все – частування готове. Доповнити нагетси та стріпси з хрумкою скоринкою можна улюбленими соусами чи зеленню.

Нагетси із листям салату, руколою та помідорами чері – ідеальна страва за кілька хвилин / Фото ТМ "Легко!"

При цьому приготувати соус власноруч – також Легко! Адже на все знадобиться всього лиш 15 хвилин. А як це зробити – ділимось 3 рецептами, які ідеально підійдуть до нагетсів та стріпсів.

Голландський соус

  • Час приготування: 10 хвилин

Приготування:

  1. У невеличкій каструлі топимо масло на легкому вогні, після чого даємо йому охолонути до кімнатної температури.

  2. Жовтки збиваємо вінчиком 2 хвилини, додаємо лимонний сік та продовжуємо збивати ще 1 хвилину.

  3. Поміщаємо жовткову масу в каструлю та готуємо на найменшому вогні, постійно помішуючи. Присмачуємо сіллю та перцем.

  4. Повільно вливаємо розтоплене масло та готуємо до тих пір, поки соус не загусне до консистенції сметани. Якщо соус буде занадто густим – додаємо 1 – 2 чайні ложки води.

Дзадзикі

  • Час приготування: 15 хвилин

Соус дзадзикі чудово доповнить смак курячих нагетсів і стріпсів / Фото Shutterstock

Приготування:

  1. Миємо огірки та нарізаємо на дрібні кубики.

  2. У мисці з'єднуємо грецький йогурт з огірками, додаємо сіль та перець до смаку. Присмачуємо подрібненим на дрібній терці часником і ретельно все перемішуємо.

  3. Дрібно нарізаємо свіжий кріп та додаємо до соусу. Перемішуємо дзадзикі до однорідної консистенції та подаємо столу охолодженим.

Гострий медово-гірчичний соус

  • Час приготування: 4 хвилини

Приготування:

  1. У глибокій тарілці з'єднуємо мед із зернами гірчиці.

  2. Додаємо лимонного соку, соєвого соусу та гострої гірчиці. За бажанням присмачуємо сіллю та перцем.

  3. Ретельно перемішуємо соус та подаємо до столу.

Гострий соус, ніжний голландський чи свіжий дзадзикі довершать смачні нагетси та стріпси та допоможуть зробити трапезу незабутньою. Знайти заморожені страви від ТМ "Легко!" можна у магазинах МЕТРО, Сільпо, Фора, Новус, Ашан, МегаМаркет, Таврія, Копійка, Велика Кишеня, Варус, Велмарт. Зверніть увагу, що продукція ТМ "Легко!" може бути відсутня у певних магазинах мереж.

А з повним переліком продукції бренду можна ознайомитись на сайті "Легко!", а також на офіційних сторінках у соцмережах Facebook та Instagram.