Фініки вважають одними із найсолодших фруктів, адже вміст цукру в них близько 60 – 65%. Ліза Глінська вирішила розповісти читачам про користь цих фруктів, як їх правильно обрати та використати у десертах.

Читайте також Все про манку розповідає кондитерка Ліза Глінська

Не всі фініки однаково корисні, все залежить від того, як саме їх обробили виробники перед пакуванням.

Три способи обробки фініків

Якщо фініки висушують на свіжому повітрі, в тіні або на сонці – це ідеальний спосіб їхнього приготування перед пакуванням. Проте не всі виробники так роблять, адже на це потрібно досить багато часу.

При висушуванні фініків в спеціально облаштованій печі, котра пришвидшує процес підготовки фруктів, вони теж залишаються максимально корисними для вживання.

А от спосіб замочування фініків в цукровому або глюкозному сиропі продовжує термін зберігання фруктів, проте сироп також "консервує" і ті фініки, котрі вже почали псуватися.

Замочування – один із найпопулярніших способів для заготовки фініків в наш час. Він достатньо економний, але фініки виходять дуже калорійними. Замість користі від них ми отримуємо додаткову порцію цукру в організмі, десерт приготований з таких фруктів вже не може вважатися корисним.

Як обрати фініки

Уважно читайте опис на етикетці, або зверніть увагу на зовнішній вигляд фініків, якщо ви купуєте їх на вагу. У натуральних фініків темна шкірка, однорідна та матова з невеликими зморшками. На них не буде тріщин та фініки в міру м'які.

Фініки висушені на повітрі

Якщо на фініках є тріщини – їх сушили в печі. Досить часто після цього способу заготовки у фініків розшаровується шкірка та вони стають дуже темними.

Липкі фініки з помітними кристалами цукру на поверхні однозначно побували у ванні з сиропу.

Запам'ятайте, фініки обов'язково потрібно промити перед використанням, краще навіть кілька разів у чистій воді. Додатково можна замочити фініки на 20 хвилин у воді, а потім ще раз промити.