Улюблений торт – найкращий подарунок до Дня Києва. Шедевр кулінарного мистецтва не сплутати з жодним іншим, він – особливий!

Знаменитий "Київський торт" – кондитерський виріб Київської кондитерської фабрики імені Карла Маркса (сьогодні Київська кондитерська фабрика "Рошен") складається з двох хрустких білкових коржів з масляним кремом, прикрашений з двох сторін крихтою, а зверху прикрашений масляним кремом різного кольору.

Візерунок упаковки із зеленим листям та двома каштанами, створений у 70-ті роки, став класичним, який на десятиліття став окрасою торта.

Читайте також Що взяти з собою на пікнік: список необхідних речей та продуктів

Історія створення

"Київський торт" має кілька версій походження. Кондитери випадково забули покласти яєчні білки для бісквітів у холодильник. Наступного ранку начальник бісквітного цеху фабрики імені Карла Маркса Костянтин Микитович Петренко і молода кондитерка Надія Чорногор вирішили змастити застиглі коржі кремом та прикрасити квітковим візерунком.

Також існує думка, що це лише легенди, а кондитери працювали над рецептурою та створенням торта. Рецептура і технологія були розроблені 1956 року. З великим постачанням горіхів кеш'ю потрібно було створити солодкий десерт. Найкраще це зробили кондитери на фабриці імені Карла Маркса.

На збереженому на фабриці патенті, яке датоване 13 січня 1973 року, запатентували винахід через 17 років. Авторське свідоцтво видали на ім'я – Ганни Курило і Галини Фастовець-Калиновської, які працювали, ймовірно на фабриці.

Фундук/ Фото Unsplash

Рецепт торта зазнавав певних змін: у 60-ті торт прикрашали желе з різноманітними візерунками, бо у кожного кондитера, був власний "кремовий почерк". У 70-ті роки кондитери удосконалили процес приготування білково-горіхової суміші, в коржі почали додавати фундук, експериментувати з арахісом і кеш'ю. Однак ці дорогі горіхи підвищували собівартість торта, тому на фабриці повернулися до фундуку.

Домашній "Київський торт"

Калорійність на 100 грамів продукту: 481 ккал

  1. Горіхи подрібніть в чаші блендера, викладіть у миску, додайте пшеничне борошно.
  2. Розділіть білки та жовтки. Яєчних білки збийте за допомогою міксера протягом 5 – 7 хвилин, поступово додаючи половину цукрової пудри з ванільним цукром.

Курячі яйця/ Фото Pexel

  1. Далі – додайте подрібнені горіхи з борошном, акуратно перемішайте лопаткою. Форму вистеліть пергаментом, викладіть збите безе.
  2. Розігрійте духовку до температури 150 градусів, відправте запікатись на 1,5 години.
  3. Готові коржі залиште у формі для охолодження. Залиште на 12 годин, але якщо немає часу, можна – кілька годин.

Як приготувати крем

  1. У мисці збийте жовтки, додайте половину молока.
  2. У каструлю вилийте половину молока, додайте цукор. Поставте на вогонь, перемішайте, доведіть до кипіння.
  3. Окремо у мисці збийте жовтки, додайте другу половину молока, влийте у каструлю з молоком, варіть до закипання. Зніміть з вогню. Залиште для охолодження.
  4. У миску викладіть м'яке вершкове масло, додайте охолоджену суміш, ванільний цукор, збийте міксером до однорідної консистенції.

Крем для торта/ Фото Freepik

  1. Окремо у миску викладіть трохи готового крему, додайте какао, збийте міксером. Готовий крем відправте у холодильник на одну годину.
  2. Краї коржів обріжте ножем, подрібніть це у крихту.
  3. Корж викладіть на тарілку, змастіть кремом, зверху – другий, змастіть кремом. Змастіть кремом торт, краї задекоруйте крихтою.
  4. Крем викладіть в кондитерський мішок, зверху задекоруйте квітами або візерунками з крему. Залиште торт у холодильнику на 1-2 години.
  5. Дістаньте з холодильника, розріжте на порції. Подавайте до чаю. Смачного!