Кориця або цинамон – спеція з пряним солодким смаком. Її отримують з кори висушеного дерева, яке росте на Шрі-Ланці та в Південній Індії.
Найкращою вважається спеція зі Шрі-Ланки. Вона виготовляється з тонкої м'якої кори ясно-жовтуватого або коричневого кольору, має приємний аромат, солодкий і приємний смак.
Читайте також Як приготувати булочки Сінабон з корицею: домашній рецепт
Проте більшість виготовляється з коричника китайського, або кассії, яка росте у Китаї, В'єтнамі та Індонезії, де використовують більш грубі шари кори та кориця не така якісна.
Приправа являє собою 6-10 шарів найтоншої внутрішньої кори, згорнуті у трубочки після відділення від дерева, які сушать та розрізають на палички. Чим тонша кора, тим тонший аромат кориці.
У магазинах продається приправа у вигляді паличок та мелена у порошок. Палички кориці довше зберігають свій аромат, протягом року. Мелену зберігають не більше 6 місяців у герметичних скляних банках в темному сухому місці.
Палички кориці/Фото Unsplash
– користь
Кориця має протизапальну, антибактеріальну дію, зміцнює імунітет, розширює судини, сприяє активній роботі мозку, знижує рівень цукру та холестерину в крові, покращує серцево-судинну систему, сприяє нормалізації травлення та схудненню, запобігає хворобі Альцгеймера.
– протипоказання
У кориці міститься кумарин, який негативно впливає на здоров'я. Тому вживати спецію ліпше у помірних кількостях. Не можна вживати вагітним, мамам, що годують, дітям до двох років, особам на алергію на продукт, тим у кого низький рівень згортання крові та високий тиск, при високій температурі та кровотечах.
Сінабон з корицею/Фото Unsplash
– застосування в кулінарії
В кулінарії спецію додають до каш, десертів, випічки, напоїв, фруктів, запечених у духовці та приготування страв з м'яса.