Отже, основа котлети по-київськи – куряче філе. Його відбивають, далі загортають у нього шматочок холодного вершкового масла. Сформовану котлету вмочують у збите яйце, обкачують у панірувальних сухарях і обсмажують у фритюрі. До вершкового масла іноді додають зелень, гриби, тертий сир, яєчний жовток та інші інгредієнти. При подачі на одному з кінців котлети закріплюють курячу кісточку та папільйотку.

Читайте також Рецепти з рубленого курячого філе: корисні наґетси, соковиті котлети з грінками та мітболи

Звідки походить котлета по-київськи

Подейкують, що історія цієї смачної та вельми калорійної страви сягає у XVIII століття, у часи правління Єлизавети Петрівни. Імператриці дуже смакувала французька кухня, яка вже тоді славилась по всій Європі як еталон вишуканості смаку та подачі. Тому талановитих кулінарів відправляли до Парижа – переймати секрети тамтешньої кухні.

За однією з версій, саме з Парижа й прийшов до нас рецепт ніжних, соковитих котлет із курячої грудки. Ідея страви, що називалася "котлет де воляй", начебто належала кухареві Ніколя Апперту. І готували її лише дворянам.

котлета по-київськи

Котлета по-київськи / Фото Shutterstock

За другою версією, котлети з відбитого курячого філе почали подавати 1912 року в купецькому клубі в Санкт-Петербурзі. І називали їх "новомихайлівськими", бо клуб, де подавали цю страву, був на Михайлівській вулиці.

Однак санкт-петербурзький рецепт дуже відрізняється від нинішніх котлет по-київськи (наприклад, масло не загортали, а вбивали у м'ясо), тож цю історію не можемо вважати достовірною.

Відмінність київської котлети від французької лише в тому, що в останньому варіанті замість масла додають різноманітні соуси, наприклад вершково-грибний, і трохи більше приправ. У решті моментів рецепти практично однакові.

Знали про український спосіб приготування котлет й за океаном. Так, 1937 року на шпальтах газети "Chicago Tribune" вийшла стаття про власника чиказького ресторану "Яр" Володимира Ященка, який серед іншого згадав "курячу грудку по-київськи".

котлета з курятини - візитівка Києва

Кулінарна візитівка Києва / Фото Shutterstock

Хай там що, а популярною в Україні страва з київською назвою стала завдяки випадку, пов'язаному з Францією. Коли 1947 року, після підписання низки мирних договорів із країнами – колишніми сателітами гітлерівської Німеччини, українська делегація поверталася з Парижа, на її честь було влаштовано урочистий прийом, під час якого подавали котлети, начинені вершковим маслом. Ця страва так сподобалася керівництву делегації, що невдовзі її почали готувати в ресторанах.

Сьогодні котлета по-київськи, як і київський торт, є кулінарною візитівкою української столиці.

Секрет успіху страви – в ідеально підібраній курятині

Рецептів котлет по-київськи існує безліч. Ми ж пропонуємо розпочати з класичного варіанта, що передбачає використання ніжного курячого філе чи соковитого фаршу. Саме куряче м'ясо ідеально підходить для приготування цієї страви, адже воно не лише поживне, але й дієтичне, тому додавання масла не робить котлету висококалорійною.

Та щоб страва вийшла і смачною, і корисною, важливо обрати якісну курятину. Тож рекомендуємо віддавати перевагу перевіреним виробникам, чия продукція пройшла перевірку на вміст антимікробних речовин. В Україні таку перевірку успішно пройшла м'ясна продукція ТМ "Наша Ряба". За результатами незалежного аудиту її виробник одним із перших у нашій країні отримав право наносити на товар маркування "без антибіотиків класу А".

Рецепт котлет по-київськи

Рецепт котлети по київськи

Рецепт котлет по-київськи / Фото Shutterstock

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Накрийте куряче філе харчовою плівкою й обережно відбийте.
  2. Дуже дрібно наріжте зелень петрушки.
  3. Змішайте м'яке вершкове масло з подрібненою петрушкою, розділіть ложкою на порції й покладіть на 3 – 5 хвилин до морозильної камери, щоб масло трохи затверділо.
  4. Підморожену масляну начинку викладіть на середину відбитого філе й загорніть котлету так, щоб краї заходили один на одного.
  5. Помістіть котлети до морозильної камери на 5 хвилин.
  6. Яйця та молоко збийте віничком, як для омлету.
  7. Котлети поперчіть, посоліть та обкачайте в борошні. Умочіть котлети в яєчно-молочну суміш та обкачайте в панірувальних сухарях. Повторіть останні дві дії ще раз.
  8. Розігрійте сковороду з олією й обсмажте на ній котлети до золотавої скоринки (упродовж 5 хвилин).
  9. Тим часом розігрійте духову шафу до 200 градусів.
  10. Перекладіть котлети зі сковороди на вистелене фольгою або пергаментним папером деко й відправте до духовки на 10 хвилин.
  11. Готові котлети по-київськи подавайте з гарніром.

Смачного!