Зокрема, таку інформацію наводить Міністерство аграрної політики та продовольства. За даними відомства, за перші 6 місяців повномасштабної війни м'ясо не змінило позиції у раціоні українців. Так, 1 людина споживає 52 кілограми цього продукту на рік, що є довоєнною нормою, інформує 24 Канал.

Цікаво Смачний вибір для маленьких гурманів: чому курячі гомілки так подобаються дітям

Беззаперечним лідером статистики є птиця, зокрема, курятина. Лише задумайтесь: 50% із 2 мільйонів тонн загального фонду споживання м'яса займає цей продукт. На другому місці серед фаворитів українців – свинина (37%).

Чому ж люди часто обирають саме ці види м'яса, чим вони відрізняються та, зрештою, яке з них можна сміливо назвати здоровим вибором – розповідаємо далі.

Вид м'яса: відмінність, яку видно неозброєним оком

Розповідаючи про м'ясо, перше, що приходить на думку, – білок. Ця поживна речовина справді міститься як в птиці, так і у свинині, а отже – обидва продукти є незамінними для нормального функціонування організму. Крім цього, курятина і свинина є джерелом багатьох вітамінів і мінералів, зокрема, омега-3, селену і заліза. Втім, на цьому схожість обидвох продуктів завершується.

В першу чергу варто розуміти, що курятина і свинина – два різні види м'яса. Так, птиця належить до категорії білого, тоді як свинина – до червоного.

Відмінність можна побачити і неозброєним оком: курятина має світло-рожеве забарвлення, водночас свинина – насиченіший червоний колір. Це пов'язано із різною кількістю міоглобіну в цих продуктах.

Ще один фактор, що дасть змогу зрозуміти, який саме тип м'яса ви споживаєте – структура. Курятина на смак значно ніжніша та приємніша, тоді як свинина внаслідок своєї жорсткості потребує значно більше часу на пережовування та подальше перетравлювання організмом.

Курятина значно ніжніша на смак / Фото Shutterstock

Здавалося б, що все перераховане – не така вже суттєва відмінність. Однак, якщо розібратися детальніше, можна побачити, що один вид м'яса значно краще підходить для регулярного споживання.

Вміст жирів

Складаючи рекомендації щодо раціону, фахівці керуються не класифікацією чи структурою м'яса, а вмістом і типом жирів у ньому. Тож чим більше продукт має ненасичених жирів – тим кориснішим він є для людини.

За цим критерієм курятина є одним із беззаперечних лідерів. М'ясо цієї птиці має у складі більше ненасичених жирів, аніж насичених. Відтак їсти його можна щодня. Однак і тут є нюанс. Курятина стане чудовою основою для раціону та позитивно вплине на здоров'я, лише якщо обирати якісний і сертифікований продукт від надійного виробника.

Курятина – це не лише смачно, але й корисно / Фото Shutterstock

Водночас червоне м'ясо також містить ненасичені жири, однак вміст холестерину у ньому більший, ніж у курятині. Тож фахівці Гарвардського університету радять споживати свинину в обмеженій кількості – до 50 грамів свинини на день і не частіше, ніж 1 – 2 разів на тиждень. У такій дозі цей продукт не зашкодить людині.

Легкість перетравлення

Ні для кого не секрет, що курятина є дієтичним м'ясом. Ця птиця майже не містить жиру, а тому її рекомендують усім, хто прагне наростити м'язи, скинути вагу, пом’якшити проблеми із травленням чи зміцнити здоров'я й імунітет. При цьому завдяки правильному приготуванню м'ясо не втрачає соковитості та не є пісним.

Відтак будь-яка частина курочки не лише відмінно смакує, але й легше перетравлюється та засвоюється організмом, приносячи йому мінімум жиру та максимум необхідних речовин для оптимального функціонування.

Свинина ж є більш жирною. Це м'ясо може містити білі прожилки, які під час приготування топляться і стікають на пательню, перетворюючись на смалець. Тому вона часто є основою страв, які потребують соковитості.

Філіппінський біколь-експрес зі свининою / Фото Shutterstock

Утім, ця соковитість є не надто корисною для організму. Шлунок складніше перетравлює настільки важку їжу, тому після трапези людина може відчувати важкість у животі. Погодьтесь: це далеко не те, що хочеться отримати від смачного обіду чи вечері. Тож, якщо й обирати свинину, краще віддавати перевагу піснішим частинам: корейці, вирізці чи окосту.

Ціна

Важливим фактором для українців зараз є й вартість продуктів. Все тому, що в умовах повномасштабної війни економіка має цінові коливання, що впливає на витрати споживачів. Саме тому українці надають перевагу продуктам, які будуть не лише поживними, але й доступними.

Для прикладу, вартість свинини стартує від 170 гривень за кілограм, а за аналогічну вагу корейки доведеться заплатити в середньому 220 гривень. Водночас вартість курятини коливається від 70 до 160 гривень за кілограм. Саме це робить її значно доступнішим варіантом, який може задовольнити потреби усієї сім'ї та стати ідеальною основою будь-якого меню.

Універсальність

Також, щоб страва вдалась, варто ретельно підібрати спеції, адже від них буде залежати кінцевий результат. Так, для свинини найкраще віддавати перевагу чебрецю, червоному перцю, майорану, коріандру, часнику.

Водночас курятина дозволяє проводити чимало кулінарних експериментів. Це м'ясо не має яскраво вираженого смаку, а тому може поєднуватись з багатьма спеціями, кожна з яких лише підкреслить особливість цього продукту. Тож паприка, карі, чебрець, розмарин, майоран, імбир тощо – обирати прянощі й трави кожного разу можна інші.

Така універсальність курятини дає змогу споживати її щодня і не боятись, що ця птиця набридне вам та вашим рідним. Завдяки розмаїттю варіантів інгредієнтів і спецій навіть класичні страви можуть щоразу смакувати по-новому.

Крім цього, важливим показником при виборі м'яса є те, хто його буде споживати. Так, сім'я з 4 осіб не завжди може знайти компромісне рішення у підборі страв: діти неохоче погоджуються їсти свинину, проте залюбки візьмуть у руку гомілки й будуть смакувати м'ясо аж до самої кісточки.

До теми Як приготувати курячі гомілки з молодою картоплею у топленому маслі: особливий рецепт

На вибір маленьких гурманів повпливало й те, що курятина легше пережовується та засвоюється, а тому жодної важкості у шлунку після трапези немає. Та й смакує вона усім, тому можете бути певними: зі стравами із цієї птиці майже неможливо прогадати. Адже і дорослі, і діти просто не встоять перед золотистою хрумкою скоринкою курочки і ніжним м'ясом всередині.

Усі полюбляють курячі гомілки з хрумкою скоринкою / Фото Shutterstock

Приготування

Як курятина, так і свинина мають безліч варіацій у приготуванні. Печені, смажені, варені, на грилі – м'ясо із правильними маринадами точно посмакує кожному. Крім цього, нерідко курятина і свинина є основою національних страв, без яких складно уявити світову кухню.

Та у сучасному ритмі життя кожна людина шукає рецепти, які принесуть максимальну користь при найменшій затраті часу на приготування. І тут найкращим вибором є курятина.

Смачні гомілки, запечені стегенця чи крильця, або ж ніжне куряче філе, тушковане у соусі – лише 20 хвилин достатньо, аби готова страва була на вашому столі. Гарнір чи салат стануть ідеальним доповненням до корисної трапези, що зарядить енергією на весь день.

Салат із запеченим курячим філе – ідеальне комбо / Фото Shutterstock

Водночас любителям свинини варто виділити більше часу на її приготування. Щоб зварене м'ясо було м'яким і ніжним на смак, необхідно затратити 50 хвилин, а щоб свинина добре просмажилась – варто виділити не менш, як 40 хвилин.

Звісно, час приготування залежить від багатьох факторів, серед яких – маринування, величина шматків, сорт і якість свинини. Тому потрібно знати чимало тонкощів, аби довести продукт до готовності, але й при цьому зберегти його соковитість.

Однак пам'ятайте: в бажанні обрати найздоровіший продукт, не варто йти на радикальні кроки. Адже саме збалансований раціон є однією із запорук хорошого самопочуття.

Тож підходьте до вибору зважено, враховуйте усі характеристики продукту та зберігайте баланс. Саме так вдасться отримати максимум користі, вітамінів та білків, а також зарядитися енергією на весь день.