Сидр зазвичай готували восени, у розпал сезону яблук, і до весни випивали. В Англії, Нормандії та Австрії сидр – традиційний зимовий напій.

Читайте також Вечеря за 30 хвилин: відкритий пиріг із грибами та куркою, паста в соусі болоньєзе та мусака

В Україні культура вирощування яблуневих дерев розпочалася усередині XIX століття на тій частині, яка входила до складу Російської імперії. Усередині XIX століття почалась індустріалізація, розпочали масове будівництво залізниці, заводів, фабрик, куди запрошували іноземців. Саме вони почали варити сидр – спочатку для себе, а потім цю культуру підхопили українці.

П'янкий напій / Фото Unsplash

Сидр – це напій, приготований зі збродженого яблучного соку. Інколи помилково до сидру вносять напій з грушевого соку, проте такий напій має окрему назву – перрі. Сидр не потребує варіння: сік зброджується, і цукри, які є в ньому, перетворюються на етиловий спирт і CO2. У кінцевому результаті виходить запашний алкогольний напій із бульбашками.

Рецепт приготування сидру

Існує понад 300 сортів яблучного сидру. У кожній країні або навіть у регіоні можна знайти відмінні нюанси у рецептах. Для приготування класичного сидру можна взяти будь-яку кількість яблук, головне витримати відсоткове співвідношення між сортами.

Запашний яблучний напій / Фото Unsplash

Інгредієнти:

  • 60% усієї кількості яблук – кислі сорти;
  • 10% – солодкі сорти;
  • 20% – терпкі сорти;
  • 10% – гіркі сорти.

Приготування:

  1. Обрану кількість яблук необхідно пропустити через прес або сокодавку, щоб отримати яблучний сік.
  2. Рідину вилити в скляну тару й накрити кількома шарами марлі.
  3. Напій залишити на кілька днів.
  4. Перелити сік в іншу скляну тару, у якій встановлений гідрозатвор. Гідрозатвор для бродіння являє собою клапан, що виводить вуглекислий газ і одночасно перешкоджає попаданню повітря.
  5. Після цього варто залишити напій у темному місці, де температура повинна бути 22 – 27 градусів.
  6. Коли із сидру вийде вуглекислота, розлийте отриманий напій по пляшках. Розлив робіть обережно, щоб не зачепити осад. Залиште пляшки з сидром на 3 – 4 місяці для бродіння. Після цього можна буде насолодитися смачним напоєм.