Укр Рус
17 грудня, 20:04
3

Маковий пляцок на Різдво: готуємо домашню випічку, яка здивує простотою та смаком

Основні тези
  • Стаття описує рецепт приготування макового пляцка, традиційного українського десерту з ніжною основою та сирно-маковою начинкою.
  • Цей десерт не тільки простий у приготуванні, але й вражає своїм ефектним виглядом та насиченим смаком, що робить його ідеальним для святкового столу.

Приготуйте на Різдво маковий пляцок – традиційну домашню випічку з ніжною основою та насиченим сирно-маковим шаром. Такий пиріг здавна готують у різних регіонах України як святковий десерт.

Він не потребує складних технік, але має ефектний вигляд та глибокий, збалансований смак, інформує 24 Канал з посиланням на SHUBA.

Читайте також Яблучний пиріг на сковороді: готуємо ніжний десерт без духовки

Як приготувати медово-маковий пляцок

  • Час: 1 година
  • Порцій: 8

Інгредієнти для основи
– 2 яйця; 
– 75 грамів цукру; 
– 150 грамів масла; 
– 330 грамів борошна; 
– 12 грамів розпушувача. 
Для сирного шару:  
– 700 грамів кисломолочного сиру; 
– 3 яйця; 
– 150 грамів цукру; 
– 50 грамів меду;
– 10 грамів ванільного цукру; 
– 3 столові ложки кукурудзяного крохмалю; 
– 150 грамів маку.

Приготування:

  1. Залийте мак окропом, проваріть його 15 – 20 хвилин, після чого злийте воду та дайте маку трохи охолонути.
  2. Змішайте цукор з яйцями, додайте розтоплене вершкове масло та ретельно перемішайте. Всипте борошно з розпушувачем і замісіть м’яке, однорідне тісто.
  3. Застеліть форму пергаментом. Викладіть тісто, рівномірно розподіліть його по дну та сформуйте невеликі бортики.
  4. Перебийте сир з яйцями, цукром, медом і ванільним цукром до гладкої маси. Додайте крохмаль і відварений мак, акуратно перемішайте.
  5. Вилийте начинку на підготовлену основу. Випікайте пиріг при температурі 170 °C протягом 45 – 50 хвилин. Після випікання дайте йому повністю охолонути або поставте в холодильник на 1 – 2 години.

Чим можна замінити яйця

Якщо у вашому холодильнику раптом не виявилося яєць, це не привід відмовлятися від приготування випічки. Адже існує декілька простих альтернатив, пише портал Pysznosci.

Зокрема, крохмаль – варто лише змішати його з такою ж кількістю води. Також підійде бананове пюре, яке додасть і необхідної клейкості, і солодкості.

Чим ще здивувати своїх рідних?

  • Приготуйте на Різдво традиційні пампухи – вони зникнуть зі столу за хвилину.

  • Також вам неодмінно сподобається пляцок "Пані Валевська", який можна швидко та легко приготувати за рецептом Лілії Цвіт.