"На Великдень Бог відпускає душі померлих на землю", – саме так говорили про це свято наші предки. Впродовж тижня після Великодня заведено виставляти на вікно запалену свічку, а також кілька крашанок.

Цікаво Обов'язкова страва весни: готуємо фантастичний зелений борщ

Цього дня віряни згадують померлих родичів та друзів, відвідують могили, моляться за їхні душі, повідомляє Смачно 24. У кожному регіоні України свої традиції та обряди. Відрізняються і страви, які подають на стіл.

Як святкують провідну неділю

Провідна неділя, або Радониця, Гробки, Діди, – це особливий день у календарі українців, коли вони згадують і шанують померлих родичів. Зранку віруючі українці відвідують церкву, а згодом йдуть на кладовище.

У центральній та східній частині України заведено приносити на цвинтар улюблену їжу померлих і там влаштовувати трапези. У західних регіонах куштують страви з великоднього кошика. Їх спеціально дбайливо зберігають цілий тиждень.

У деяких містах України печуть паски, щоб ще раз насолодитися їх неперевершеним смаком. Також випікають пироги, варять коливо та смакують фаршированими яйцями.

Фаршировані яйця на провідну неділю

  • Час: 25 хвилин
  • Порцій: 4

Приготування:

  1. Покладіть яйця в каструлю і залийте холодною водою так, щоб вона покривала яйця на 1 – 2 сантиметри.
  2. Доведіть воду до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть 10 хвилин.
  3. Після відварювання занурте яйця в лід або холодну воду, щоб швидко охолодити.
  4. Очищені яйця розріжте уздовж.
  5. Акуратно вийміть жовтки та помістіть їх в окрему миску.
  6. Розімніть жовтки виделкою до однорідності.
  7. Додайте майонез, гірчицю, сіль і перець. Добре перемішайте до отримання гладкої маси.
  8. За допомогою чайної ложки або кондитерського мішка з насадкою заповніть білки яєчною сумішшю.
  9. Якщо маєте бажання, можна додати додаткові інгредієнти в начинку, такі як дрібно нарізані огірки, шинка або сир.
  10. Викладіть фаршировані яйця на красиву тарілку.
  11. Посипте кожне яйце невеликою кількістю паприки для кольору і смаку.
  12. Прикрасьте зеленою цибулею або петрушкою перед подачею.

Пиріг з варенням на провідну неділю

  • Час: 45 хвилин
  • Порцій: 6

Приготування:

  1. Об'єднайте усі інгредієнти у мисці.
  2. Гарно перемішайте до однорідності.
  3. Тісто має бути достатньо густим.
  4. Вилийте тісто в форму для випікання.
  5. Випікайте у духовці за температури 180 градусів.
  6. Після випікання посипте верх цукровою пудрою.
  7. Подавайте страву на стіл.