Мус – винахід французів, а в перекладі він означає "піна".

Читайте також Швидкі закуски з курочкою су-від: боул з авокадо, сендвіч із мікроґріном та салат "Цезар"

Історія мусового торта

Історія цієї страви розпочалася вкінці XIX століття. У ті часи французькі шеф-кухарі називали мусом збиті рибні або овочеві закуски на желатині.

торт
Мусовий торт покритий дзеркальною глазур'ю / Фото Пінтерест

Цікаво, що кондитерський мус винайшов не кухар, а художник-гурман Анрі Тулуз-Лотрек. Чоловік вирішив з'єднати збиті яєчні білки з шоколадом та назвав крем "шоколадний майонез". Згодом його перейменували в мус.

торт
Мусовий торт, покритий велюром / Фото кондитерська Лулу

У 1977 році в Нью-Йорку винайшли мус на основі білого шоколаду.

Кондитери добре попрацювали та експериментували з мусом: додавали цукор, замінювали білки на вершки, яєчні жовтки та вершкове масло. А от де та ким вперше приготували мусовий торт – досі невідомо.

Мусовий торт сьогодні

Сучасний мусовий торт може бути повітряним та легким, або вершковим та стабільним. В основі мусу – вершки або меренга та желатин. До цих інгредієнтів додають шоколад, каву, карамель, фруктові або ягідні пюре, молоко, горіхову пасту або кокосове молоко.

торт
Мусовий торт в розрізі / Фото Гурман

Мусовий торт зазвичай складається з кількох шарів: спочатку готують основу – бісквіт, далі – мус із різними смаками, кремами, конфі, компоте, кюлі та покриття десерту дзеркальною глазур'ю або шоколадним велюром.

Додатково можна приготувати крамбл або хрумкий шар для торта. В результаті виходить яскравий та вишуканий смачний мусовий торт.