Та насправді спектр рецептів із яловичини дуже різноманітний: від традиційного українського борщу до мітболів, запечених у духовці чи тушених у соусах, інформує 24 Канал. Тому нерідко у споживачів виникає дилема: який продукт обрати – охолоджений чи заморожений.

Читайте також Український бренд яловичини Skott Smeat презентували на найвпливовішій виставці світу

Та перш як розібратись у питаннях якості, варто зрозуміти, в чому ж полягає відмінність між охолодженою та замороженою яловичиною.

Різниця між охолодженою та замороженою яловичиною

У харчовій промисловості використовують як охолодження, так і заморожування м'яса. Під час останнього продукцію зберігають у морозильних камерах з температурою не менш як -18 градусів за Цельсієм. У таких умовах м'ясо замерзає.

Термін придатності замороженої яловичини більший, адже за низьких температур бактерії не можуть розмножуватись, відтак м'ясо навіть упродовж року не втрачає своєї форми та смаку.

Заморожені мітболи з яловичини – це смачно і зручно / Фото Skott Smeat

Водночас охолоджену яловичину, як правило, фасують у спеціальні герметичні упаковки та зберігають у холодильниках при температурі від 0 до 4 градусів за Цельсієм.

Така продукція не може зберігатись довгий час навіть при вакуумному пакуванні, відтак спожити її потрібно упродовж 7 – 20 днів від дати виготовлення.

Чи справді охолоджена яловичина свіжіша та корисніша?

Саме вигляд та суттєво менший термін придатності спричинили один із найпопулярніших міфів. Побутує думка, що охолоджений продукт є кращим, адже завдяки заморожуванню начебто можна приховати несвіжість м'яса.

Спростувати цей популярний стереотип взялись науковці американської Академії харчування та дієтології ще у 2014 році. За результатами їхнього дослідження, молоді люди, які регулярно харчувались замороженими продуктами, отримували навіть більше корисних речовин із їжею. Серед іншого – в цих учасників експерименту був більший показник калію, кальцію, рибофлавіну, вітамінів А, В6, С, Е, холіну, магнію та міді. Тому сертифіковані заморожені продукти, зокрема, яловичина, несуть таку ж користь для людини, що й охолоджені. А думка про їхню несвіжість – це всього лиш стереотип, який у реальному житті не працює.

Та щоб отримати всі корисні речовини від м'яса, слід дотримуватись важливих лайфхаків:

  • обирати тільки фасовану яловичину, де на упаковці вказані дані про якість, свіжість та сертифікованість виробу;
  • перевіряти герметичність та термін придатності як охолодженого, так і замороженого м'яса;
  • купувати яловичину тільки від надійного виробника.

Лише за таких умов можна не тільки насолодитись смаком добірного м'яса, але й отримати порцію жирних кислот, білків, заліза, цинку, вітамінів А і В12 та інших корисних мікроелементів, які містяться в яловичині.

До теми Фермерська vs домашня: яку яловичину краще обрати

То яку яловичину краще купувати

Однозначної відповіді на це питання немає. Адже обирати яловичину потрібно, зважаючи на те, яку страву ви приготуєте та коли ви це зробите після покупки м'яса.

Так, охолоджена продукція не може зберігатись довго навіть у холодильнику. Відтак така яловичина ідеально підійде, якщо ви маєте час на покупку свіжого фасованого м'яса та плануєте приготувати з нього смачну вечерю не більш як за декілька днів після придбання.

Охолоджені яловичі котлети обирають ті, хто не зволікає з приготуванням домашньої їжі / Фото Shutterstock

При цьому варто перевірити, чи упаковка не розгерметизована, а в магазині дотримуються температурного режиму для зберігання охолодженої продукції.

Звучить, як нездійсненна місія? Насправді все просто: обираючи продукцію від бренду Skott Smeat, можна бути певними, що у кожній упаковці – тільки добірна яловичина, яка проходить перевірку на всіх етапах виробництва. Тож ви і ваша родина отримає не тільки максимум задоволення від трапези, але й порцію вітамінів та заліза, таких необхідних у весняний період.

Skott Smeat – це лише свіжа і якісна яловичина / Фото Skott Smeat

Водночас заморожена яловичина ідеально підходить для тих українців, які полюбляють робити запас продуктів. Вони можуть не квапитись із приготуванням їжі, оскільки м'ясо та напівфабрикати ТМ Skott Smeat буде таким же смачним і якісним, як і в день упакування у спеціальну тару.

Обираючи заморожені продукти від надійного виробника, ви можете і за місяць після покупки дістати фасований продукт та готувати улюблені страви для себе та рідних. При цьому варто врахувати загальні рекомендації. Зокрема, стейки і цільні шматки м'яса потребують розморожування, відтак:

  • не можна це робити при кімнатній температурі, тому що за таких умов відбувається стрімке розмноження бактерій на поверхні м'яса, що в результаті може нашкодити вашій травній системі;
  • ні в якому разі не слід використовувати для розмороження мікрохвильову піч чи інші пристрої, адже під дією тепла м'ясо втратить свій сік та стане сухим. Як наслідок – це негативно позначається на якості і смаку яловичини;
  • розморожувати яловичину у воді – теж погана ідея, адже ризик нашкодити своєму здоров'ю таким продуктом також зростає.

Як же в такому разі діяти? Найкращим способом розморозки м'яса є використання холодильника. При помірній температурі від 0 до 6 градусів за Цельсієм яловичина буде розморожуватись поступово, зберігаючи всі свої корисні властивості та не перевищуючи показники за кількістю бактерій.

Розморожувати яловичину треба правильно / Фото Shutterstock

Та якщо у вас немає 10 – 12 годин на розморожування м'яса, рекомендуємо обирати напівфабрикати. Так, у лінійці бренду Skott Smeat є заморожені яловичі котлети для бургера, кебаби та мітболи, які, як наголошує бренд-шеф Ілля Демковський, не треба розморожувати чи підігрівати. Достатньо їх дістати з морозильної камери та відправити на пательню чи гриль. А щоб м'ясо було надзвичайно соковитим, не забувайте перевертати з обидвох сторін, не проколюючи його та не натискаючи.

Котлети Skott Smeat не потрібно розморожувати / Фото Skott Smeat

Де знайти продукцію Skott Smeat

Тож якщо ви шукаєте справді якісну та смачну яловичину, зверніть увагу на продукцію ТМ Skott Smeat. В асортименті бренду – нарізане та розфасоване м'ясо, зокрема: котлети для бургера, гуляш, бефстроганов, мітболи, люля-кебаб та стейки на будь-який смак.

Знайти охолоджену та заморожену продукцію Skott Smeat можна у мережах супермаркетів Ашан, METRO та М'ясомаркет.