Рецепти паски передається з покоління в покоління, і саме вони стають улюбленими ритуалами святкування. Письменник, публіцист та перекладач Іван Франко відомий не тільки своєю діяльністю, а й чудовою сім'єю. Його нащадкам вдалося зберегти сімейні традиції.

Цікаво Користь у кожному шматочку: 5 ідей казкових сніданків із морепродуктами

Правнучка Івана Франка по синові Петрові пані Іванка Міліянчук провела своє дитинство у Львові. Вона зростала під дбайливою турботою своєї баби Ольги-Марії Франко.

Моя баба, Ольга Франко, любила варити і пекти. Зналася на секретах приготування всяких страв і приправ до них. Я любила дивитися, що і як вона готує. Особливо захоплювало приготування до свят, це була особлива атмосфера.

Перед Великоднем баба планувала, що буде пекти, я дуже любила цей домашній клопіт. На бабки (тільки так називала паски) купувала найкращі продукти, обов’язково "бабські" (домашні) яйця, не менше тридцяти. Бо бабка мала бути жовта. Мала свої мірки, які вже знала, тому рідко користувалася вагою. Часто мені говорила: "та дві шуфлі муки"…

В кухні було тепло і нам дітям, а нас було досить багато, просили не забігати до кухні, але ми завжди забігали, бо було цікаво дивитися, як місить тісто наша баба. Мабуть, перепис згрубша такий, як і у всіх. Місила годину, коли виростало збивала, і воно росло ще раз. Було накрите, і заглядати до нього було заборонено. Випікала баби різних розмірів, зверху змащувала яйцем, готові ніколи не люкрувала, на середину ставила гілочку букшпану. Хата була прибрана, з особливим запахом Великодних свят,
– поділилася спогадами внучка знаменитого письменника.

Паска на Великдень

  • Час: 3 години
  • Порцій: 6

Як приготувати паскуЧудовий вигляд та смак / Фото pexels

Приготування:

  1. Візьміть частину теплого молока та додайте у нього дріжджі та невелику кількість муки з загального обсягу.
  2. Зробіть розчин.
  3. Відставте його в тепле місце, щоб активізувалась бродильна діяльність.
  4. Коли суміш почне бродити, влийте залишок молока, додайте муку, жовтки і цукор.
  5. Замішуйте тісто до гладкості і до того моменту, коли воно перестане прилипати до рук.
  6. Після цього залишіть тісто в теплому місці на одну годину для підйому.
  7. Введіть в тісто топлене масло, олію та сметану, додайте натерту на тертці цедру лимона.
  8. Знову ретельно вимішайте і залишіть на ще одну годину, щоб тісто знову піднялося.
  9. Розподіліть готове тісто по формах і залишіть в теплому місці, дозволяючи йому знову підрости. Після того, як тісто збільшиться в об'ємі, випікайте при температурі 170 градусів Цельсія.