Придумала рецепт "картоплі по-уланівськи" вінничанка Глафіра Дорош. За це у 1965 році її нагородили радянським орденом. Глафіру запрошували працювати у ресторани Москви, але вона залишилася у своєму рідному селі Уланів.

До речі Смачна печена картопля: домашні рецепти від Тані Литвинової

Як жінка придумала рецепт

  • Глафіра працювала в колгоспній їдальні.
  • Одного разу вона готувала фаршировану м’ясом картоплю, але їй не вистачило фаршу.
  • Тоді жінка розрізала картоплю на 4 частини і кинула в олію смажитися.
  • Потім вирішила ще й полити картоплю часниковим соусом для пиріжків із горохом.
  • Рецепт настільки всім сподобався, що його часто готували для трактористів, які працювали в полі.

Як прославилася "картопля по-уланівськи"

З Москви прислали журналіста газети "Известия" із партійним завданням написати критичний матеріал про Вінницьку область. В цей час погане слово у центральній пресі означало звільнення. Розуміючи це, обласне керівництво догоджало журналісту як могло.

Його повезли у показовий колгосп в селі Уланів. Там його пригощала Глафіра Дорош. Після цього в газеті вийшла лише коротенька замітка про "картоплю по-уланівськи". Це докорінно змінило життя сільської кухарки.

З усього союзу Глафіра отримувала листи з проханням надіслати рецепт. Жінка не встигала всім відписувати, тож просила допомоги в односельців. У знак вдячності кухарка отримувала подарунки, зокрема, відрізи тканини та сувеніри.

Рецепт картоплі по-селянськи придумала кухарка з Вінниччини
Глафіра Дорош, яка придумала рецепт "картоплі по-селянськи" / Фото vkt

Як приготувати "картоплю по-уланівськи"

Рецепт доволі простий:

  • вимиту картоплю розрізаємо на 4 частини;
  • обсмажуємо у великій кількості олії;
  • поливаємо завчасно приготовленою заправкою із часником, олією та сіллю.