Куліш – особлива каша, котру заведено готувати просто неба в казані на вогні. Його здавна любили в Україні, люди, що працювали у полі, козаки та чумаки. Він користувався популярністю під час військових походів і в дорозі, звідти з’явилась друга назва – польова каша.

Цікаво Смачно і швидко: 3 рецепти апетитних закусок для літнього відпочинку на природі

Куліш – це щось середнє між густим супом і кашею. Основним інгредієнтом є пшоно.

Історія відомої страви

Славнозвісну кашу почали готувати в Україні понад 500 років тому. Це були буремні роки, тривожний час коли селяни, міське населення, дрібна шляхта втікали від пригноблення і поселялись на неосвоєних землях Подніпров’я та Побужжя.

Головною умовою прийняття в козацьке братство було те, що чоловіки повинні бути неодруженими. Саме тому і страви, які готували у такому товаристві, були простими без спеціальних навичок, точної рецептури. Саме куліш, схожий на густий суп чи рідку кашу, який міг замінити весь обід, став головною стравою козаків.

Рецепт козацького кулеша

  • Час: 1,5 години
  • Порцій: 2

Історична страва / Фото Смачно

Приготування:

  • Промийте пшоно у великій кількості теплої води.
  • Після чого відкиньте промите на сито, щоб стекла вода, що залишилася.
  • Висипте крупу у каструлю та залийте водою, доведіть до кипіння, дайте солі та зменшіть вогонь.
  • Варіть пшоно на середньому вогні, близько 10 хвилин.
  • Помийте та почистьте картоплю, наріжте на середні кубики.
  • Додайте її в каструлю з пшоном і варіть приблизно 15 хвилин, так, щоб картопля була майже готова.
  • Візьміть сало, наріжте на невеликі шматочки.
  • Очистіть ріпчасту цибулю від лушпиння та наріжте на маленькі шматочки. Поставте сковороду на вогонь, потім покладіть в неї сало і злегка присмажте його на середньому вогні, потім додайте подрібнену ріпчасту цибулю.
  • Обсмажуйте до золотистого кольору.
  • Коли картопля буде майже готовою, додайте обсмажену цибулю і сало.
  • На невеликому вогні готуйте куліш ще близько 5 – 7 хвилин.
  • Після закінчення готування куліш має настоятися хоча б 20 хвилин під кришкою.
  • При подачі за бажання посипте його дрібно подрібненою петрушкою.

До кулешу смакуватиме курячий кебаб, який можна приготувати за лічені хвилини.