Сезонні продукти січня: чим краще харчуватись зимою
Не мандаринами єдиними багатий січень – спробуйте приготувати вдома салат з редьки, голубці з савойської капусти або піцу з артишоками.
Січень багатий на овочі, коренеплоди та цитрусові. Дієтологи стверджують, що найкраще харчуватися сезонними продуктами, а не купувати тепличні несезонні смаколики.
Читайте також Найкращі кулінарні блоги на каналі YouTube з рецептами від популярних шеф-кухарів
Smachno News підготував для вас список сезонних продуктів січня, які ви з легкістю можете знайти на прилавках магазинів та супермаркетів та ще й за помірною ціною.
Сезонні продукти січня або що ж їсти зимою
– цикорій салатний
З цикорію салатного можна приготувати смачні та свіжі салати на обід або вечерю просто порвавши листя руками.
– савойська капуста
Із савойської капусти можна приготувати як різноманітні свіжі салати, так і завернути в них традиційні українські голубці.
– червона капуста
З червоної капусти виходять смачні салати, якщо додати до неї сметанку або домашній майонез та трішки зеленого горошку.
– брюссельська капуста
Найкраще цей продукт смакує з вершками та панірувальними сухарями обсмаженими на сковорідці. Також із брюссельської капусти виходять смачні овочеві супи.
– білокачанна капуста
З білокачанної капусти готують голубці, додають її у борщ або тушкують з м'ясом.
Білокачанна капуста
– цибуля шалот
Приготуйте з цибулі шалот засмажку до м'яса, цибулевий суп або наріжте до овочевого салату.
Цибуля шалот
– ріпа
З ріпи зазвичай готують салати з яйцем та домашнім майонезом або додають в овочеве рагу.
Ріпа фіолетова
– артишоки
Артишоки – дорогий продукт з яким потрібно бережно поводитись та вміти правильно їх почистити. Їх можна додавати до піци, готувати з вершками або консервувати.
– пастернак
Знаний коренеплід, який частенько недооцінюють. Приготуйте з нього та картоплі пюре, тушкуйте з іншими овочами або додавайте в салати – ви будете вражені чудовим поєднанням смаків у стравах.
– грейпфрути
З цього кисло-солодкого фрукта теж можна готувати салати, як фруктові, так і до обіднього столу.
Грейпфрути
– мандарини
Читайте також Мандарини – як правильно обрати, користь і шкода ароматних цитрусових
Солодкі мандарини додають у свіжі салати, фруктові салати та торти.
– апельсини
Апельсини використовують як у маринадах для птиці, начиняють ними качку, готують салати та навіть роблять цукати з їхньої шкірки.
Апельсини
– лимони
Лимони частенько використовують для маринаду, як соус до салатів, випікають тарти або просто додають у чай.
– груші
З груш теж можна робити салати, вони чудово поєднуються зі свіжим листям шпинату, випікають солодкі тарти та торти, або відварюють у вині та подають з морозивом.
Груші
– айва
Читайте також Айва, як правильно їсти, користь і шкода
Чудово підходить до м'яса, випічки, також з неї роблять варення або компоти.
– хурма
Найкраще смакує без термічної обробки у салатах, але з неї також можна робити варення та джеми.
Хурма Азербайджан
– гливи
Найкраще смакують у підливі або маринованими. Вправні господині готують з них пироги та додають у салати після термічної обробки.