Укр Рус
14 листопада, 08:31
3

Запусти перед Різдвом: які страви приготувати

Основні тези
  • Запусти перед Різдвом - це останній день перед початком Різдвяного посту, коли ще можна готувати м'ясні, молочні та рибні страви.
  • На столі мають бути м'ясні смаколики, запіканки чи вареники з сиру, а також десерти з молока чи вершків.

Запусти перед Різдвом – це день, коли на кухні з’являється особливий настрій. Ще можна готувати все, що хочеться, тож люди завжди намагалися зробити цей вечір щедрим на смачні страви.

У цей день на столі з’являлися ситні м’ясні страви, запіканки й солодкі десерти. Це ніби маленьке прощання з розмаїттям перед тривалим постом, інформує 24 Канал з посиланням на buchach. 

Цікаво Кожен шар як на картинці: готуємо шалено популярний салат "Перший сніг" 

Що таке запусти перед Різдвом?

Запусти – це останній день перед початком Різдвяного посту. У цей час ще немає жодних харчових обмежень, тож можна готувати м’ясні, молочні й рибні страви без заборон. 

Колись у цей день люди гуляли на повну – справляли весілля, збирали гостей і відкладали будь-яку роботу. Атмосфера була радісною й легкою, бо всі розуміли – попереду тривалий період стриманості, і таких частувань більше не буде до самого Різдва. 

Які страви приготувати? 

Під час різдвяного посту не можна їсти будь-яких м'ясних чи молочних продуктів, яєць; макаронів та випічки, що містять м'ясо, молочні продукти, фастфуд, снеки та алкоголь (крім келиха вина в ті дні, коли це дозволено). Тож серед страв, які точно мають бути на столі м'ясні смаколики, запіканки чи вареники з сиру. Також не слід забувати про десерти, особливо з молока чи вершків. 

Як приготувати шинку на запусти?

  • Час: 2 години
  • Порцій: 6 

Як приготувати шинку / Фото unsplash 

Інгредієнти:
 – 1,2 – 1,5 кілограма шинки;
Маринад: 
– 3 – 4 зубчики часнику; 
– 3 зерна запашного перцю; 
– 1 лавровий лист; 
– 1 чайна ложка майорану; 
– сіль до смаку; 
– перець до смаку; 
– 1 стакан овочевого бульйону. 

Приготування: 

  1. Закип’ятіть воду у великій каструлі (достатньо, щоб покрити шинку).
  2. Додайте 3 столові ложки солі, часник, запашний перець, лавровий лист і майоран.
  3. Маринад остудіть. Покладіть шинку в каструлю і поставте в холодильник на 2 дні.
  4. Тим часом кілька разів дістаньте каструлю з шинкою і розімніть її руками.
  5. Через два дні шинку вийміть з розсолу, обсушіть, посипте сіллю і перцем, викладіть у форму для запікання і поставте в розігріту до 190 градусів духовку.
  6. Випікайте без кришки 1,5 години.
  7. Після закінчення цього часу проколіть шинку гострою дерев'яною паличкою.
  8. Якщо з отвору витікає сік, це означає, що шинка ще повинна постояти деякий час в духовці.
  9. Залийте бульйоном, щоб вона зверху не підсохла.

Чим ще можна посмакувати на запусти? 

  • Потіште себе пляцком з горіхами – це найкращий осінній десерт, який тільки можна створити. 

  • Або ж можна скористатися початком сезону мандаринок та зробити неймовірний пиріг, від якого запаморочиться у голові.