Існує безліч варіантів приготування соусу. Євген Клопотенко поділився рецептами соусу: класичним варіантом та на бульйоні. Якщо немає часу, то можна приготувати класичний соус протягом 7-10 хвилин. Такий соус чудово доповнить овочеві, рибні страви або лазанью.

Читайте також Як приготувати гречаники з томатним соусом: рецепт від Євгена Клопотенка

Рецепт соусу

  1. У каструлі на маленькому вогні розтопіть вершкове масло, додайте борошно, перемішайте вінчиком, варіть протягом 1-1,5 хвилин до золотистого кольору борошна.
  2. Влийте молоко, акуратно перемішайте вінчиком, щоб не було грудочок, додайте дрібку мускатного горіха, варіть до загустіння протягом 2 хвилин.
  3. Подавайте в гарячому вигляді.

Важливо! Не перегрівайте соус. Якщо соус залишився, розігрійте з додаванням невеликої кількості молока. Зберігайте готовий соус у холодильнику не більше 2 днів.

Рецепт соусу на бульйоні

  1. Для приготування бульйону помийте моркву, почистіть від шкірки, цибулю – від лушпиння, наріжте скибочками. Викладіть у каструлю разом з телячими ребрами, додайте сіль, лавровий лист, перець. Залийте водою і варіть на середньому вогні. Чим довше варите бульйон, тим більше буде насиченим.
  2. Готовий бульйон процідіть.
  3. На маленькому вогні у каструлі розтопіть вершкове масло, додайте борошно, перемішайте, готуйте 1-2 хвилини до золотистого кольору.
  4. Влийте у каструлю тонкою цівкою бульйон, помішуючи вінчиком до однорідної консистенції.
  5. Далі – додайте вершки, мускатний горіх, сіль, перець, варіть до загустіння до готовності.
  6. Готовий соус перелийте у соусник. Подавайте теплим. Смачного!

Рецепт соусу бешамель на бульйоні від Євгена Клопотенка у відео: