За прадавніми легендами рецепт гуслянки подарували карпатські знахарі – мольфари. Цей напій мав приносити людям здоров’я, молодість та довголіття. Першими гуслянку стали готувати горяни, а саме гуцульські пастухи. У похідному казані томили молоко, а після того заквашували у глиняних глечиках. 24 канал підібрав простий рецепт цієї кисломолочної страви.

Не пропустіть Курка в духовці: мінімум зусиль, максимум смаку

На смак гуслянка нагадує сметану чи ряжанку. Це досить універсальний продукт, який можна використовувати у приготуванні соусів і десертів. Неможливо собі уявити гуцульський борщ чи кашу без додавання гуслянки.

Рецепт гуслянки

Час: 1 година + 16 годин
Порцій: 4

Апетитна карпатська страва / Фото Турінформ Закарпаття

Інгредієнти:

  • 1 літр молока;
  • 1 столова ложка сметани.

Приготування:

  1. Прокип’ятіть молоко та поставте охолоджуватися, потрібна температура 35 – 40 градусів.
  2. Стінки чистої банки (або ще краще глиняного глечика) натріть сметаною.
  3. Щільно закрийте посудину рушником (важливо закрити саме тканиною, кришка для цього процесу не підійде) і залиште на 12 годин у теплому місці.
  4. Після закінчення цього часу, переставте гуслянку у холодильник на кілька годин.
  5. Гуслянка готова, зберігати її потрібно у холодильнику чи льосі.

Цікаво знати


Цей кисломолочний продукт має тривалий термін зберігання. Саме у такий спосіб наші пращури зберігали молоко на зиму. Інша назва гуслянки – "прятане" молоко або "зимне", оскільки вживали її у холодну пору року, коли молока практично не було.