Рікота — це італійська назва м’якого свіжого сиру, який традиційно виготовляють із сироватки, що залишилася після виробництва сиру. В перекладі з італійської мови рікота буквально означає "переварена", адже вперше цей сир вдалося створити після пастеризації молока.

Читайте Смачно, як вдома: ексклюзивна лінійка "Наша Ряба Апетитна" від шефа Аліка Мкртчяна

Рецепт сиру рікота

Час: 1,5 години
Порцій: 2

Домашній сир / Фото pixabay

Інгредієнти:

  • 2 склянки незбираного молока;
  • 1 чайна ложка солі;
  • 1 столова ложка оцту, лимонного соку або лимонної кислоти.

Обладнання:

  • маленька каструля;
  • марля;
  • друшляк або сітчасте ситечко;
  • термометр (при наявності);
  • шумівка.

Приготування:

  1. Додайте в каструлю молоко та сіль і нагрівайте на слабкому або середньому вогні, повільно та обережно перемішуючи. Молоко не має нагрітися занадто швидко.
  2. Якщо у вас є термометр, то потрібна температура молока – 190 – 200 градусів за Фаренгейтом. Якщо ж термометра немає під рукою, потрібно шукати ознаки того, що молоко готове: мерехтлива поверхня або маленькі бульбашки навколо краю.
  3. Наступним етапом процесу є підкислення. При належному нагріванні молока ви змінюєте PH і спричиняєте його природне підкислення, яке посилюється лимонним елементом або оцтом.
  4. Додайте у молоко ложку оцту, лимонного соку або лимонної кислоти.
  5. Коли ви додасте кислоту, молоко почне згортатися, тому одразу зменшіть температуру. Незабаром після цього сир почне відділятися. Після того, як побачите сирну масу, наступним кроком буде відокремлення її від сироватки.
  6. Замість того, щоб виливати всю сирну масу та рідину, краще використати шумівку. За допомогою ситечка дістаньте найдрібніший сир.
  7. Щоб отримати щільну, розсипчасту рікоту, дайте їй довше стекти.
  8. Такий сир можна зберігати не більше 3 – 5 днів.