Що приготувати на Вознесіння Господнє: які страви куштували ще наші предки

25 травня 2023, 07:30
Читать новость на русском

На 40 день після Великодня віряни святкують Вознесіння Господнє. У цей день заведено накривати багатий стіл з борошняними стравами.

У 2023 році Вознесіння Господнє святкують 25 травня. У цей день віряни відвідують храми, а згодом збираються у колі найрідніших за святковим обідом. В цей період немає посту, тому на стіл можна ставити будь-які страви. 24 Канал розповідає про особливі ласощі, які наші предки готували у цей день.

Цікаво Задоволення від відпочинку буде максимальним: що приготувати та не забути взяти на природу

Згідно з традиціями наші бабусі випікали спеціальні млинці, готували страви з яєць і пекли "драбинки". Це печиво з сімома сходинками, що символізує, Ісуса, який піднімався на Небеса.

Рецепт приготування вознесенських драбинок 

  • Час: 1,5 години
  • Порцій: 4

Традиційні ласощі / Фото Главред

Інгредієнти:
– 4 грами ваніліну;
– 100 мілілітрів води;
– 200 грамів пшеничного борошна;
– 80 грамів цукрової пудри;
– 40 мілілітрів лимонного соку;
– 120 грамів лісових горіхів;
– 1 яйце.

Приготування:

  • У ступці або ножем подрібніть попередньо підсмажені лісові горіхи.
  • Додайте до горіхової суміші ванілін, цукрову пудру та просіяне борошно і все змішайте.
  • Додайте жовток одного яйця та лимонний сік. Замісіть не дуже круте тісто додаючи поступово додаючи воду.
  • Розкачайте тісто товщиною 1 сантиметр та розріжте на смужки.
  • Викладіть їх на деко, щоб вийшла драбинка на 7 кроків.
  • У місцях з'єднання змочіть мокрим пензликом.
  • Поставте в розігріту духовку і випікайте 30 хвилин при температурі 180 градусів.
  • Готове печиво вийде твердим. Вранці на свято Вознесіння кожен має з'їсти драбинку, запиваючи освяченою водою.

Святкова трапеза може включати найрізноманітніші страви, особливо, всяку випічку. Приготуйте масляний пиріг або ж млинці з куркою. Наші пращури вважали, що саме булочки були символами Вознесіння Господнього.