Матча (маття) відомий ще з часів китайської династії Тан. Перші згадки про цей напій датуються VII століттям нашої ери.

Читайте також Гарбузові мушлі з крем-сиром та курячим фаршем: вишуканий рецепт до святкового столу

Звідки взявся матча

За словами Кейко Кітазави, викладача японської чайної церемонії, матча до Японії привіз дзен-монах Ейсаю у ХІІ столітті.

Монах вважав, що матча має лікувальні властивості, і всіляко популяризував напій серед військових та еліти.

Традиція матча перекочувала з китайської культури до японської / Фото Unsplash

Матча став улюбленим напоєм заможних японських сімей – лише вони могли дозволити собі китайський імпорт. Цей різновид чаю незабаром став витонченим напоєм пишних вечірок та зустрічей.

До ХV століття матча лишався напоєм багатіїв, проте згодом поширилась і серед простого люду.

Чим корисна матча

Матча є альтернативою каві – цей напій має стільки ж кофеїну. Проте, на відміну від кави, матча багатий на катехіни та антиоксиданти. Ці речовини можуть знизити ризик пошкодження клітин та розвитку хронічних захворювань. Окрім того, матча прискорює обмін речовин, покращує пам’ять, захищає печінку та покращує настрій.

Як приготувати напій

Оригінальний матча припаде до душі не кожному – тому баристи винайшли безліч видів напою, які можуть задовольнити найвибагливішого клієнта. Це – гарячі напої, матча з льодом, матча лате, напій у поєднанні зі смузі чи молоком. Звичайно, коштують варіації матча недешево. А от класичний напій можна зробити вдома набагато дешевше.

Що потрібно для приготування:

  • склянка гарячої води,
  • пів чайної ложки порошку матча,
  • термометр чи електрочайник з термометром,
  • чайна миска або чаша,
  • віничок для матча,
  • сито.

Матча готується 3 – 5 хвилин / Фото Unsplash

Процес приготування

Розігрійте миску

Підвищити температуру чаші для матча дуже легко – достатньо просто потримати її під проточною гарячою водою. Це допоможе зберегти чай теплим, поки він готується.

Нагрійте воду

Розігріти воду треба правильно – не даючи закипіти, та отримати температуру 85 – 90 градусів. У цьому вам допоможе термометр, який точно визначить, чи готова вода.

Просійте порошок

Використайте мілке сито чи спеціальний просіювач. Це допоможе перетворити матча на м’який напій з пінкою.

Перед додаванням краще її просіяти / Фото Unsplash

Додайте матча

Додайте пів чайної ложки матча до миски. Після цього додайте трохи та збийте вінчиком. Робити це треба енергійно, щоб з’явилась пінка. Вона має покривати приблизно третину чаші.

Це смачно Корисні поради: як смачно та правильно приготувати картоплю

Насолоджуйтесь

Пити матча можна одразу із чаші, як це роблять японці, або ж перелити напій до чашки. Матча можна охолодити чи додати до неї улюблені інгредієнти: молоко, лід, крем чи цукор.

До матча можна додати лід, молоко чи цукор / Фото Unsplash