Шарлотка – десерт-пиріг французької кухні. За словами кулінарного експерта Євгена Клопотенка сьогодні шарлоткою називають будь-який бісквіт з фруктами чи ягодами.
Автентична французька шарлотка готується зовсім по-іншому. Одна з перших шарлоток, яку придумали у XVII столітті, складалась з хліба, масла, яблук та цукру, і рецепт її особливий. Найголовніше в класичній шарлотці – правильна форма.
Читайте також Торт "Поліно" з домашнього листкового тіста за рецептом Лізи Глінської
У Франції цю страву готують тільки в спеціальній напівкруглій формі. Це важливо – знайти правильну форму для шарлотки. Від неї залежить якість цього десерту.
Шарлотка та що бісквіт, та що з яблуками, може бути не лише з яблуками. Зараз шарлоткою називають будь-який бісквіт з фруктами чи ягодами. Тому, щоб вийшов божественний пиріг, потрібно обрати начинку, яка не містить багато соку. В гіршому випадку шарлотка просто не зможе запектися, – прокоментував Євген Клопотенко
За цим рецептом шарлотка виходить ніжною, повітряною, яка сподобається усім. Також шеф-кухар пропонує експериментувати зі спеціями – додавати ванільний цукор, корицю, обирати на власний смак.
Рецепт шарлотки
- Для приготування шарлотки у каструлі розтопіть вершкове масло.
- З хлібних тостів виріжте м'яку частину, занурте в розтоплене масло. Частину викладіть на дно форми, іншу – наріжте прямокутниками, викладіть по колу.
- Для приготування яблучного конфітюру помийте, почистіть яблука, наріжте скибочками. Викладіть у каструлю, додайте воду, цукор, родзинки, коньяк, корицю, духмяний перець. Варіть протягом 15-20 хвилин до загустіння.
- Викладіть конфітюр у форму з хлібом, зверху посипте панірувальними сухарями або хлібною крихтою.
- Розігрійте духовку до температури 180 градусів, відправте запікатись протягом 25 хвилин до готовності.
- Дістаньте шарлотку, накрийте форму тарілкою, переверніть, щоб дно шарлотки було зверху. Зніміть форму. Задекоруйте медом. Смачного!