18 січня 2021 року компанія Michelin презентувала новий гастрономічний путівник ресторанами Франції. Про це йдеться на офіційному сайті.

Читайте також Кулінарному шоу Мастер Шеф. Професіонали бути: оголосили про 3 сезон

Презентація відбулась в ресторані, розташованому на другому поверсі Ейфелевої вежі. На відміну від попередніх років церемонія відбулась з обмеженою кількістю осіб. Трансляція відбувалась у соціальних мережах.

До гіду увійшло 638 ресторани, серед них 57 ресторанів представлено вперше. Одну зірку отримали 54 ресторани, серед них нові ресторани, які отримали нагороду вперше – MoSuke, Le Trente-Trois, Gaya par Pierre Gagnaire, Pantagruel, Oxte, Shabour розташовані у Парижі та Ochre у Рюей-Мальмезон.

Крім того, шеф-кухар Морі Секо ресторану MoSuke отримав нагороду у номінації "Молодий шеф-кухар 2021 року". Найкращим сомельє країни була визнана Ванесса Массі ресторану Pure and V, розташованого в Ніцці.

Другий рік поспіль гід називає ресторани за екологічну гастрономію та захист довкілля. Цьогоріч 33 ресторани отримали "Зелену зірку Michelin".

Дві зірки отримали шеф-кухарі: Елен Дарроз – ресторану Marsan (Париж) та Седрік Декерт – ресторану La Merise (Лаубах, Ельзас). Три зірки отримав Олександр Мацціа – шеф-кухар ресторану АМ, розташований у Марселі.

Нагадаємо, експерти ресторанного гіда Michelin відповіли на коментарі українців, після скандалу щодо національної приналежності борщу.