Сезон молодої картоплі, який триває від квітня до липня, у розпалі. Із неї можна приготувати багато смачних страв та гарнірів. Важливо. що вони будуть не лише смачними, а й корисними.

Читайте також Що взяти з собою на пікнік: список необхідних речей та продуктів

Користь молодої картоплі

Молода картопля містить багато вітамінів групи В, А, С, К. Також у ній є білки, вуглеводи, антиоксиданти, залізо, маній, фосфор, кальцій і при цьому практично немає жирів. А оскільки в молодій картоплі менше крохмалю, вона ще й корисніша за стару.

Калорійність

У молодій картоплі міститься мало калорій, тому вона відмінно підійде тим, хто дотримується здорового харчування. У 100 грамах сирого продукту – 61 калорія, вареного – 75.

Молода картопля/ Фото Unsplash

Протипоказання

Вживати молоду картоплю варто в помірних кількостях. Не рекомендують їсти її при алергії на продукт, а також вагітним та жінкам, які годують, маленьким дітям, хворим на діабет, а також при діареї, при жовчнокам'яній і нирковокам'яній хворобах.

Як обрати та готувати картоплю

Обираючи картоплю, треба уважно дивитися на колір. Бульба має бути твердою, сухою, без слідів та пошкоджень. У молодої картоплі шкірка тонка, напівпрозора і ніжна, вона не має лущитися та має легко зніматися при натисканні на неї пальцем.

Також молода картопля може містити нітрати. При натисканні нігтем на бульбу не повинна виділятися волога. Якщо це таки відбувається – у картоплі багато нітратів.

Багато картоплі не варто купувати, бо вона довго не зберігається. Загорніть картоплю у пергамент та покладіть у холодильник. Зберігайте її не більше ніж 3 доби.

Читайте також Як смачно приготувати молоду картоплю в духовці: простий рецепт

Для збереження корисних вітамінів рекомендують обирати бульбу середнього розміру, бо поживних речовин у великій картоплі менше.

Перед приготуванням замочіть картоплю у мисці з холодно водою на 30 – 35 хвилин. Найкраще почистити овоч від шкірки.

Піца з картоплею/ Фото Unsplash

Найкращі способи приготування – відварити протягом 15 – 20 хвилин, а запікати – 30 – 35 хвилин.