Чимало українців, готуючи стейк вдома, роблять типову помилку – доводять м’ясо до повної готовності, або ж взагалі його пересмажують. У результаті – втрачають шанс відчути справжній розкішний смак яловичини, який неможливо порівняти з будь-яким іншим.

Цікаво Універсальне рішення: що краще обрати до столу – курячі гомілки, четвертинки чи крильця

Мабуть, головною причиною помилки є міфи, що така страва не принесе користі, а м’ясо буде жорстким та не смачним. Проте це не так, адже у багатьох кухнях світу можна знайти делікатеси з сирого м’яса. Через неймовірно ніжні смак та консистенцію вони стали справжніми знаменитостями у сфері кулінарії.

Яке м’ясо можна їсти сирим

Італійські карпаччо та карне-саладо, французький тартар, амстердамські ковбаски, непальська качілаа, ефіопське кітфо, німецький метт, чи знамениті стейки Рібай і Стріплойн зі ступенем просмажки medium rare або ж rare – ці делікатеси залюбки відтворюють найвідоміші кулінари. Та щоб страва була безпечною, вони дотримуються усіх правил підготовки такого м’яса до споживання.

Обираючи м’ясо для страви, яке не доводитимуть до повної готовності, перше, на що потрібно звернути увагу – це якість і свіжість. Крім цього, не всі види цього продукту безпечно їсти сирими. Зокрема:

  • тушки птиці чи кроля рекомендуємо їсти лише після термічної обробки. Адже вони не тільки можуть містити бактерії, які нейтралізуються під дією високих температур, але й банально не будуть смачними в сирому вигляді.
  • баранина та козяче м’ясо відрізняються своєю жорсткістю навіть після приготування. Тому без термічної обробки вони не зовсім придатні для смакування.
  • свинина також не годиться для делікатесів із сирого м’яса. Все тому, що кількість глистових інвазій в цієї тварини набагато вища, аніж у великої рогатої худоби. Тому без термічної обробки м’ясо може нашкодити здоров’ю людини та спричинити не тільки гельмінтоз, але й харчове отруєння.
  • з тієї ж причини не варто їсти сирою конину чи будь-яку дичину.

А от добірна яловичина ідеально підійде для смакування не до кінця просмаженою. Все тому, що мікроби та паразити залишаються на поверхні цього м’яса та через щільність його структури не потрапляють всередину. Відтак достатньо просмажити стейк з обидвох боків, щоб він став абсолютно безпечним для споживання.


Яловичина ідеально підійде для смакування не до кінця просмаженою / Фото Shutterstock

Найпопулярніші міфи про сиру яловичину

Міф 1. Сире м’ясо – не корисне

Чимало людей переконані, що недосмажена або сира яловичина не принесе користі організму. Проте такий продукт багатий на поживні речовини, які збагачують нас вітамінами і підтримують здоров’я травної системи. Зокрема, яловичина містить вітаміни групи B, а також залізо, селен, цинк і магній.

Проте під час приготування яловичина втрачає поживні речовини, тому повний склад корисних мікроелементів споживач вже не отримає. Водночас сире м’ясо чи середньої просмажки сповна збагатить організм корисними бактеріями та мікроелементами.

Міф 2. Не просмажені стейки насичені кров’ю

Мабуть, найпопулярнішою є вигадка, що стейки зі ступенем просмажки medium rare або ж rare містять кров після приготування. Все тому, що м’ясо є соковитим та при розрізанні виділяє рідину. Та насправді це не що інше, як м'ясний сік.

Побачити його можна не тільки в стейку середньої просмажки, але іноді і на дні упаковки продукту. Цей червоний сік – білок із назвою міоглобін. Подібно до гемоглобіну, який міститься у нашій крові, він переносить кисень до м’язів та змінює колір під дією тепла чи повітря. Саме тому під час приготування яловичина отримує коричневу апетитну скоринку, а всередині залишається рожевою і соковитою.

Спробуйте Три рецепти із продуктів, що завжди поруч

Міф 3. Найякісніша яловичина – домашня

Безперечно, якщо мова йде про смакування недосмаженої яловичини, гарантія якості повинна бути на першому місці. Тому краще надавати перевагу перевіреним виробникам, які мають сертифікати якості, а м’ясо на всіх етапах виробництва проходить жорсткий контроль. Цього не можна гарантувати, якщо мова йде про домашню продукцію, адже ви достеменно не знатимете, чим корову годували, чи була вона здорова та чи були дотримані необхідні санітарно-гігієнічні норми.

Детальніше про переваги та недоліки фермерської та домашньої яловичини читайте тут.

Якому виробнику яловичини українці можуть довіряти

Стейк середньої просмажки можна скуштувати в Україні. Чимало ресторанів подають цю страву. Однак соковитий стейк можна приготувати і вдома, якщо обрати справді якісну яловичину. Адже тільки будучи впевненими, що корова була здоровою, її ретельно доглядали та дотримувались санітарно-гігієнічних стандартів, м’ясо можна безпечно куштувати у просмажці medium rare або ж rare.

Звучить складно? Не лякайтесь, бо рішення дуже просте – рекомендуємо обирати фермерську яловичину ТМ Skott Smeat. Купуючи продукцію цього бренду, можна бути певними, що в кожній упаковці – свіжі та відбірні шматки яловичини, які сподобаються навіть найвибагливішим споживачам.

Якщо обирати стейк – то тільки Skott Smeat / Фото Skott Smeat

Продукція ТМ Skott Smeat відповідає стандартам Халяль, про що свідчить відповідне маркування на упаковці. Відтак яловичина регулярно проходить експертну перевірку на всіх етапах виробництва та відповідає високим вимогам.

Зокрема, у Skott Smeat:

  • яловичина є максимально корисною та смачною, бо корови харчуються виключно натуральними кормами, що не містять штучних добавок, гормонів або ж ГМО. А це – запорука здоров’я тварин та, відповідно, якісного м’яса.
  • ТМ Skott Smeat мають власну ветеринарну службу, яка регулярно проводить аудит своїх ферм-постачальників худоби.
  • завод Skott Smeat є одним із найсучасніших м’ясопереробних підприємств України по рівню технічного оснащення та відповідає стандартам HACCP та ISO, що свідчить про гарантію безпеки продукції.

Тож якщо обирати стейк – то тільки із фермерської яловичини Skott Smeat. Добре обсмажте його з двох сторін до появи скоринки, перевертаючи кожні 30 секунд – 1 хвилину, та залиште “відпочити” у фользі на 5 хвилин. І вуаля – ресторанна страва вже на вашому столі, а соковита яловичина тане у роті.