Для досвідчених господинь пляцок "Рушта" вже став різдвяною традицією, яку точно варто перейняти. 24 Канал пропонує позбавити себе зайвих турбот та скористатися рецептом порталу "Господинька".

Читайте також Найніжніший торт з усіх, які випробували: готуємо "Пташине молоко" без духовки

Як приготувати пляцок "Рушта"?

  • Час: 1 година
  • Порцій: 12

Інгредієнти:
– 250 грамів сметани;
– 1 столова ложка амонію;
– 250 грамів смальцю;
– 600 грамів борошна + 3 столові ложки;
– 250 грамів цукру;
– 2 – 3 столові ложки какао;
– вишні;
крем:
– 400 грамів масла;
– 0,5 літра згущеного молока.

Пляцок Рушта

Пляцок, який став символом Різдва / Фото "Господинька"

Приготування:

  1. Амоній розчиніть у сметані та ретельно перемішайте. В іншій мисці поєднайте смалець із половиною борошна, додайте цукор і сметанну суміш, знову вимішайте.
  2. Поступово всипте решту борошна й замісіть м’яке тісто.
  3. Отриману масу розділіть на дві частини, в одну вмішайте какао.
  4. Кожну половину поділіть ще на три шматочки, загорніть у плівку та поставте охолоджуватися на 2 – 3 години.
  5. Світле тісто розкачайте у прямокутники, а зверху "візерунком" викладіть шоколадне.
  6. Випікайте коржі приблизно 20 хвилин при 180 градусах.
  7. У кожен квадрат викладіть по вишні.
  8. М’яке масло збийте з молоком до кремової текстури.
  9. Перемащуйте коржі кремом, формуючи пляцок.
  10. За бажанням присипте верх цукровою пудрою.

Чим замінити амоній?

Зазвичай амоній використовують для печива або інших солодощів, в яких не надто вологе тісто. Він не дає неприємного присмаку, як це трапляється з содою, і робить тісто дуже ніжним та повітряним, розповідає портал Shuba.

Втім, його можна замінити звичайним розпушувачем, результат від цього не постраждає. Що стосується пропорцій, то потрібно взяти ту ж кількість порошку, що вказана у рецепті.

Які рецепти треба зберегти на свята?