Ревінь (або румбамбар, рабарбар) – це багаторічна рослина, яка користується популярністю у Великій Британії, Ірландії та США. Батьківщина — Південно–Східна Азія, Північна Монголія, Північний Китай. Існує близько 30 видів.
Читайте також Що взяти з собою на пікнік: список необхідних речей та продуктів
В Україні найбільше вирощують – ревінь хвилястий та чорноморський або понтійський. Румбамбар має колір від малинового до світло — зеленого. Ревінь росте на присадибних ділянках, сезон врожаю припадає на квітень – червень і до початку серпня.
Ревінь/ Фото Unsplash
— користь
Вживають тільки стебла ревеню, а листя – отруйні. У стеблах ревеню міститься вітаміни А, С, Е, групи В та РР, а також білки, вуглеводи, пектини, клітковина, кислоти – лимонна, щавлева, яблучна. Тому на смак ревінь кисло–солодкий.
Калорійність ревеню – 20 калорій на 100 грамів.
Ревінь здатний поліпшити апетит, знижує рівень холестерину, покращує роботу всього організму.
– протипоказання
Через підвищену кислотність овочу його не їдять сирим.
Не можна вживати через алергію на продукт, вагітним жінкам, при холециститі, гіперацидному гастриті, виразках шлунка і дванадцятипалої кишки, діабеті, ревматизмі. Також він може бути небезпечний для людей, які страждають запаленнями шлунково-кишечного тракту, при захворюваннях сечостатевої системи, нирковокам'яній хворобі та інші.
– використання в кулінарії
Якщо купуєте ревінь у магазині, звертайте увагу на колір. Стебла мають бути яскраво — червоного кольору та хрусткі. Найбільш корисний молодий ревінь довжиною не більше 30 –60 сантиметрів. Потім вони стають твердішими, смак стає менш насиченим.
Кекси з ревенем/ Фото Unsplash
Свіжий ревінь з неочищеними стеблами зберігають в холодильнику не довше трьох днів. Перед вживанням необхідно помити, почистити, відрізати від стебла з нижньої частини близько трьох сантиметрів, а також видалити волокна.
Читайте також Пирог с ревенем: домашний рецепт
Овоч використовують для приготування начинки для пирогів, який дуже популярний в Англії та іншої випічки. Також готують варення, желе, пудинги, цукати, варять киселі, компоти, вино, квас.