За традиціями вечеря на Другий Святий вечір є скромнішою за першу. На стіл ставлять кутю, узвар, смажену рибу, вареники з капустою, гречані млинці на олії. Ця страва – втілення української кухні та традицій.

До теми Що таке голодна кутя: секрети старовинного рецепта, яким насолоджувались ще козаки

Особливі традиції на Другий Святвечір

Часто на Другий Святвечір дівчата ворожили. Дівчина увечері або вночі виходить з будинку і у першого ж стрічного чоловіка питає, як його звати. Вважається, що майбутній чоловік матиме те ж ім'я і ту ж красу, що й опитаний.

В деяких регіонах України є звичай "виганяти кутю". З Йорданом закінчується цикл різдвяних свят, тож необхідно голосно попрощатися з основними атрибутами святкувань. У давнину дітлахи голосно били ложками об металевий посуд, створюючи галас на подвір’ї.

Господар сім'ї має винести з хати сіно, яке лежало на долівці та розділяв його між худобою. Головна традиція – це ще раз зустрітися з сімєю та за спільним столом насолодитися обрядовою вечерею. Серед смачних страв мають бути обов'язково гречані млинці.

Рецепт гречаних млинців

  • Час: 1 година
  • Порцій: 4

Приготування:

  1. У теплій воді (приблизно 250 мілілітрів) розчиніть дріжджі, додайте цукор і сіль та ретельно перемішайте.
  2. Додайте до цієї суміші просіяне борошно та замісіть тісто.
  3. Поставте його в тепле місце на 40 хвилин.
  4. Воно має збільшитися в об'ємі приблизно в 1,5 – 2 рази.
  5. Коли тісто підійде, додайте в нього гречане борошно і все добре перемішайте.
  6. Додайте 125 мілілітрів води кімнатної температури і залиште на пів години настоюватися.
  7. Через 30 хвилин додайте в тісто ще 125 мілілітрів води і розмішайте до однорідної консистенції.
  8. Розігрійте сковорідку для млинців та обсмажте млинці з обох сторін.
  9. Їх можна подавати як окрему страву замість хліба полити або полити варенням.