Готували холодець у холодну пору року, адже влітку він не застигав. Щоб страва швидше загусала, у давнину господині відносили її до льоху, а в міських будинках ставили до комори.

Актуально Гарбуз та курка – ідеальне комбо: 3 страви, за які ви полюбите осінь

Холодець був дуже поживний і псувався повільніше, аніж звичайні супи, тому був популярний серед усіх верств.

Ароматна страва / Фото Автентична Україна

Його подавали до столу на найбільші релігійні свята, а також на весіллях та поминках.

Як готували ідеальний холодець наші предки

Перший та головний секрет гарного холодцю – правильно дібране м’ясо. Бульйон застигає завдяки великій кількості колагену. Найбільше його в шкірі, кістках та хрящах – саме вони надають страві потрібну консистенцію. Якщо холодець готується з птиці, то підійдуть лапки, шия, крила.

Одна з головних ознак правильного холодцю – прозорість. Тому, перш ніж відправити м'ясо варитися, його на кілька годин замочували, а потім промивали, ретельно підчищаючи ділянки зі шкірою.

Чудовий український смаколик / Фото Автентична Україна

Бульйон для холодцю варять на повільному вогні приблизно 6 годин, і найкраще – у великій емальованій каструлі. (У давнину такого посуду, звісно, не було.) Рідина має вкривати м'ясо приблизно на 8 – 10 сантиметрів упродовж усього часу приготування.

Овочі додають до бульйону за пару годин до закінчення варіння. Стандартний набір: селера, морква, цибуля. До речі, цибулю краще не чистити від лушпиння – тоді бульйон матиме чудовий колір. Завершальний інгредієнт холодцю – часник.

До теми Кулінарні секрети предків: як у старовину готували деруни

Незамінна частина святкування / Фото Автентична Україна

Особливий аромат холодець надають прянощі. Найперше – лавровий лист і духмяний перець. Однако ле можна використати також коріандр, куркуму та мускатний горіх. Тут важливо не перестаратися, адже головну партію в холодці виконує м'ясо.

Готову страву розливають по формах і прикрашають шматочками вареної моркви або кружальцями вареного яйця. Холодець ідеально смакує з хроном, гірчицею та оцтом.