Телятина та яловичина справді відрізняються за структурою, кольором та смаком. Але важко сказати, що один вид м'яса переважає над іншим. І телятина, і яловичина є чудовими джерелами заліза та білка, тобто допомагають організму виробляти гемоглобін і захищають від розвитку анемії.

До теми Фермерська vs домашня: яку яловичину краще обрати

Правильніше не порівнювати ці види м'яса, а купувати той чи інший продукт під конкретну ціль. Наприклад, телятина, яка ще не набула яскраво вираженого смаку, не підійде для приготування страви бефстроганов, бургерів, ростбіфу чи гуляшу. У цьому випадку кращим вибором є саме яловичина. Однак універсальність приготування – не єдина перевага м'яса зрілої худоби.

Так само не варто обмежуватися поняттям ніжного смаку, описуючи телятину. Виробники, науковці та кулінари одноголосно стверджують: характеристики обох продуктів значно обширніші. На що саме варто звернути увагу при виборі між телятиною та яловичиною розповідаємо далі.

У чому різниця між яловичиною та телятиною

Яловичина та телятина чудово засвоюються людським організмом. При цьому вищу поживну цінність забезпечує м'ясо дорослих тварин. У 100 грамах яловичини міститься 250 кілокалорій, а в телятини – 172 кілокалорії.

У чому різниця між яловичиною та телятиною
Яловичина містить всі речовини, необхідні для людського організму / Фото Shutterstock

Одна із головних відмінностей у складі продуктів – тип жирних кислот. У телятині переважають поліненасичені жири, які надходять у людський організм виключно з їжею. Яловичина ж містить як мононенасичені жири, що знижують рівень “поганого” холестерину, так і надважливі насичені жири. Останні беруть участь у синтезі гормонів, є джерелом енергії та сприяє засвоєнню вітамінів і мікроелементів. Однак при надмірному вживанні можуть провокувати судинно-серцеві захворювання.

Обидва види м’яса мають високий вміст заліза. Проте, як свідчать дані Національного інституту охорони здоров'я США, особливо багата на нього яловичина:

  • у яловичій печінці міститься 6,9 міліграма заліза на кожні 100 грамів продукту,
  • у язиці – 4,1 міліграма,
  • у м'ясі – 2,7 міліграма.

Для порівняння: у телятині лише 1 міліграм заліза на 100 грамів продукту. Тому якщо обирати м’ясо для підвищення рівня гемоглобіну та запобігання анемії з її симптомами (втомою, відчуттям слабкості та загальним нездужанням), слід звернути увагу саме на яловичину.

Крім цього, регулярне вживання яловичого м'яса здатне покращити функцію кровотворення. За це відповідає кобаламін, відомий як B12. Численні аналізи показують, що це м'ясо є рекордсменом з вмісту цього вітаміну.

Яловичина славиться й великою кількістю білка – зі 100 грамів нежирного продукту можна отримати до 27 грамів протеїну. Цей будівельний матеріал необхідний організму для зміцнення кісток, здорового вигляду шкіри та швидкого відновлення м’язів, особливо після тренувань.

Загалом телятина та яловичина містять майже всі поживні речовини, потрібні для підтримання здоров'я. Мовиться як про вітаміни B та K, так і про селен, фосфор, магній і мідь. При цьому в яловичині суттєво більший вміст цинку, вітамінів А та B12. До того ж, як було згадано вище, вона є лідером за вмістом заліза.

Що ж обрати: переваги та недоліки кожного виду м'яса

Переваги телятини

Телятина вважається одним із найкращих сортів м'яса. Та насправді вміст корисних речовин тут практично аналогічний з яловичиною.


Телятина відрізняється структурою / Фото Shutterstock

Щодо інших переваг:

  • телятина не втрачає корисних властивостей при термообробці;
  • рожеве м’ясо містить речовини, які стимулюють активне вироблення травного соку;
  • у телячій печінці є високий запас вітаміну А, який бере участь у забезпеченні імунної функції та роботі органів зору;
  • гіпертонікам радять споживати телятину для відновлення роботи серцево-судинної системи.

Мінуси телятини

Чимало недоліків телятини пов'язані із ніжною структурою м'яса. Продукт містить більше води, ніж яловичина, тому може "розпадатися" під час варіння. До того ж через відсутність жиру телятина важко піддається обсмажуванню, виходить пересушеною та не має вираженого яловичого смаку. Це звужує асортимент страв, які можна приготувати із цього виду м’яса.

Крім того, якісна телятина коштує значно дорожче за яловичину. Це зумовлено тим, що власнику вигідніше тримати худобу у стійлі не менш ніж 1,5 року, поки та швидкими темпами набирає вагу. Тож якщо ціна телятини нижча, аніж у перевірених виробників, то, найімовірніше, теля вимушені були віддати на забій. Тварина могла бути хворобливою чи погано набирала вагу, відтак купувати таке м'ясо ризиковано.

Переваги яловичини

Яловичина – один із найуніверсальніших продуктів, що підходить для приготування різноманітних страв. Потрібно лиш обрати правильну частину: чи, наприклад, м'ясо з прошарками жиру, які розкривають той самий яловичий смак, – чи пісний шматок, що буде більш дієтичним.

А головне – на ваш вибір сотні рецептів з яловичиною на всі випадки. Адже це м’ясо можна смажити, варити, тушкувати, запікати, коптити, готувати з нього перші страви та робити фарш. При цьому у кожному рецепті яловичина розкриватиметься по-новому та, незалежно від способу приготування, буде корисною для усієї сім'ї.

І слово "корисна" тут геть не випадкове. У складі яловичини є чи не найбільше поживних речовин серед усіх продуктів у нашому раціоні.

  • У яловичині міститься велика кількість білків та жирів. Крім того, у червоному м’ясі більше вітаміну B12, кальцію, заліза, цинку, магнію і фосфору порівняно з телятиною.
  • Одна порція яловичини здатна задовольнити добову потребу у білках. Саме цей компонент відновлює м'язову тканину, допомагає наростити масу та сприяє відновленню організму після силових тренувань.
  • Яловичина є хорошим джерелом L-карнітину – амінокислоти, яка бере участь у метаболізмі жирів. Згідно із дослідженнями, вона мінімізує ризик захворювань серця, нормалізує рівень глюкози при діабеті та допомагає боротися із зайвою вагою. Саме тому яловичина – важливий продукт у дієтичному харчуванні.
  • Науковці довели, що яловичина також є одним із джерел карнозину, який позитивно впливає на імунітет та зменшує запа льні процеси в організмі.

Цікаво Як приготувати гуляш, щоб яловичина була ніжною, а всі за столом – у захваті

Недоліки яловичини

Якщо вживати неякісне червоне м’ясо, зокрема яловичину, можна зіткнутися із низкою проблем. Найчастіше це трапляється після споживання м'яса, придбаного на відкритих ринках, адже продавці замовчують вік тварини. До того ж ніхто не може дати гарантій, що худоба була цілком здоровою. Відтак рішення купити яловичину “з рук” може обернутися не лише марними витратами на жорстке м'ясо із неприємним присмаком, але й ризиками для здоров'я.

Щоб уникнути небажаних наслідків, слід обирати фермерську яловичину від перевірених виробників. Віддавайте перевагу брендам, які дбають про якість продукції та задовольняють потреби найвибагливіших покупців.

Як виготовляють фермерську яловичину: дивіться відео

Якщо яловичина, то Skott Smeat

Поціновувачам м’яса варто звернути увагу на 100% фермерську яловичину ТМ Skott Smeat. Задля забезпечення випуску якісної та безпечної продукції на виробництві впроваджені вимоги стандарту ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT), Система управління безпечністю харчових продуктів та здійснюється постійний контроль за дотриманням їх виконання.

В асортименті ТМ Skott Smeat ви знайдете:

  • яловичину традиційної розділки: вирізку, корейку, лопатку, тазостегнову, міжреберну, грудну, шийну та спинну частини, рульку;
  • класичні та альтернативні стейки: Рібай, Стріплойн, Тібоун тощо;
  • яловичий фарш, який стане ідеальною основою до безлічі страв.

А для клієнтів, які цінують не лише якісну продукцію, але й свій час, ТМ Skott Smeat пропонує нарізану та розфасовану продукцію: котлети для бургера, гуляш, бефстроганов, яловичину для борщу, мітболи та люля-кебаб.

Яловичина ТМ Skott Smeat / Фото ТМ Skott Smeat

Сміливо обирайте будь-яку позицію та переконуйтеся, що яловичина – незамінний продукт у вашому меню.