У кожній ложці бограча – дим копченостей, солодкість овочів і пряність спецій. Це страва, яку готують не поспішаючи, для родини й друзів для застілля чи сімейних вечорів, повідомляє 24 Канал з посиланням на instagram Володимира Ярославського.

Цікаво Злипаються, бо всі варять їх абсолютно неправильно: як насправді треба готувати пельмені

Як приготувати справжній закарпатський бограч?

  • Час: 4 години
  • Порції: 10

Інгредієнти:
– 350 грамів копченої підчеревини;
– 800 грамів яловичої лопатки;
– 800 грамів копчених ребер;
– 500 грамів моркви;
– 600 грамів цибулі;
– 400 грамів червоного перцю;
– 50 грамів сухої копченої паприки;
– 3 – 4 помідори;
– 400 грамів помідорів у власному соку;
– 800 грамів картоплі;
– кмин, чорний та духмяний перці;
– зелень петрушки та зелена цибуля;
– часник, сіль і гострий перчик;
– 3 літри води.

Як приготувати бограч: відео

Приготування:

  1. Розігрійте казан.
  2. Дрібно наріжте підчеревину та на середньому вогні висмажте її до шкварок.
  3. Додайте нарізану яловичину і залиште на вогні, не помішуючи, поки на м’ясі не утвориться скоринка.
  4. Далі додайте крупно нарізану моркву й обсмажте.
  5. Потім додайте цибулю та знову обсмажте.
  6. Додайте паприку й посічений гострий перець, перемішайте та трохи обсмажте. Головне – не дайте пригоріти, щоб страва не гірчила. Потім додайте помідори та свіжий перець, перемішайте і тушкуйте приблизно 5 хвилин.
  7. Залийте все водою, покладіть копчені ребра, сіль та спеції.
  8. Накрийте кришкою або готуйте без неї на маленькому вогні.
  9. Нехай страва тушкується, поки яловичина не стане м’якою (приблизно 2 – 3 години).
  10. Після цього додайте нарізану картоплю, трохи спецій і тушкуйте ще 20 хвилин.
  11. Додайте до казана петрушку, зелену цибулю, часник і томати у власному соку.
  12. Кількість рідини відрегулюйте на свій смак – бограч може бути густим або більш рідким.

Як придбати якісні копченості?

Щоб купити смачну копчену підчеревину чи ребра, слід знати кілька важливих правил, інформує zwierciadlo. У них має бути характерна коричнева, злегка підсушена шкірка, яка забезпечує соковитість і гарно виглядає у страві.

Гарне копчене м’ясо не повинно розпадатися – якщо на поперечному розрізі шинки чи підчеревини видно менші або більші отвори, це може свідчити про додавання наповнювачів. З цієї ж причини шинка не повинна містити желеподібних фрагментів. М’ясо не має бути мокрим чи покритим рідиною.

Що ще приготувати?